Nikolić: I EU i RUS ljute na Srbiju - znači da smo u pravu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija svojim stavom da podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine ljuti i EU i Rusiju.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

19:12

Nikolić: I EU i RUS ljute na Srbiju - znači da smo u pravu
Foto: Tanjug

On navodi da je to, kako smatra, "znak da je u pravu".

"Nemojte misliti da nismo naljutili i Rusiju i EU tim svojim stavom. Gde god krenete neko je ljut. Možda je to znak da smo jedini u pravu", kazao je Nikolić novinarima.

Predsednik Srbije je objasnio da je osnovni princip jer su, kako je rekao, Krim i Kosovo "dve simetrične situacije".

"EU priznaje nezavisnost Kosova, a ne priznaje pravo Krimu na samoopredeljenje. Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje. Srbija podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine, što smatram da je jedini ispravan stav", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije, koji je danas dobio podršku i pohvalu češkog predsednika za stav da se Srbija neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, podsetio je da je EU uvela Rusiji sankcije zbog Krima.

"A ko je uveo državama članicama EU sankcije zbog bombardovanja Srbije? Ili mi možda nismo ravnopravni na ovom svetu, pa zavisi u kojoj državi živite, pa imate više ili manje ravnopravnosti, zavisno od toga kojem narodu pripadate? Dok sam ja predsednik, ja ću uvek biti protiv toga da bilo gde i bilo kome uvedemo sankcije", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je apelovao na svakoga ko razmišlja o uvođenju sankcija nekome da prvo ode u zemlju gde su sankcije na snazi i vidi kako žive ministri i bogataši, a kako narod.

On je ukazao da su sankcije pritisak da se smeni vlast u nekoj zemlji, što je već mešanje u unutrašnje poslove koje niko ne želi.

"EU ne može da računa da će naterati Srbiju da se priključuje sankcijama kad god se nekome u Briselu prohte", kazao je Nikolić i izrazio nadu da će se Brisel i Moskva pomiriti do ulaska Srbije u EU.

Tomislav Nikolić sa sastao sa u Pragu sastao sa češkim predsednikom Milošem Zemanom, kao i s predstavnicima preduzeća koja posluju u Češkoj i pozvao ih da ulažu u privredu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: