U "državi" Kosovo i Dan albanske zastave; Tači: Srećan sam

Građani samoproglašene države Kosovo, koje je ukrašeno crveno-crnom bojom, uz albanske nacionalne zastave, slave 28. novembar - Dan albanske zastave.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

15:32

U
Tanjug

Takođe, na taj dan se proslavlja rođendan ubijenog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jašarija i prvo javno pojavljivanje OVK.

Dan zastave od ove godine je neradni dan, a proslavlja se u znak sećanja na 1912. godine, kada su Vljori Ismailj Ćemalji i druge albanske patriote podigli albansku zastavu i potpisali deklaraciju o nezavisnosti.

Državni zvaničnici tokom celog dana širom Kosova odaju počast albanskim herojima.

Predsednik Kosova Hašim Tači, napisao je na Fejsbuk profilu da je "albanska zastava uvek bila u srcima Albanaca kao nepresušni izvor inspiracije".

"Srećan sam i ponosan kada vidim da se naša zastava slobodno vijori više nego ikada", dodao je Tači.

Premijer Kosova Isa Mustafa napisao je: "Danas se svi osećamo kao jedan, jaki ali i odgovorni za izgradnju i razvoj naših država, gde god da smo".

Širom Kosova povodom Dana albanske zastave vlada praznična atmosfera. Trgovi su puni građana i dece koji prisustvuju kulturno-umetničkim programima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: