Petak, 18.11.2016.

13:13

Vučić: Gotovina savetnik Vlade HR? Razumem poruku Zagreba

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da razume poruku koju je Zagreb poslao postavljanjem bivšeg haškog optuženika Ante Gotovine za savetnika Vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Vučić: Gotovina savetnik Vlade HR? Razumem poruku Zagreba
Foto: Tanjug

Ipak, kako navodi, ne želi da ruši odnose s Hrvatskom.

"Sasvim je izvesno je da Srbi, pre svega prognani Srbi koji su živeli na području Krajine i Hrvatske, ne mogu da budu srećni. Ja ne želim da rušim odnose s Hrvatskom, ali razumeli smo poruku postavljanjem Gotovine", rekao je Vučić u Novom Sadu tokom posete fabrici firme "Delfi".

Premijer je dodao da nije upoznat s detaljima istrage crnogorskog tužilaštva protiv državljana Srbije koji su navodno pripremali teroristički napad uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

"Nisam upoznat sa detaljima te istrage. Ne moramo u svemu da budemo saglasni, ali i u našem i u njihovom interesu je da imamo najbolje moguće odnose", kazao je Vučić.

Ante Gotovina imenovan je sredinom ove sedmice za savetnika za državnu bezbednost pri Ministarstvu odbrane Hrvatske. Biće posebni savetnik potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića.

Gotovina je prvostepenom odlukom Haškog tribunala 2011. bio osuđen na 24 godine zatvora, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine u okviru vojno-policijske akcije "Oluja".

"Može biti još magacina gde je manjak oružja"

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će inspekcija magacina vojske i policije pokazati da "ima još mesta gde će se utvrditi nedostatak oružja".

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je, prilikom redovne kontrole stanja u skladištima u Garnizonu Beograd, u jednom od njih ustanovljeno da nedostaje 70 poluautomatskih pištolja CZ-99 9 mm, pet automatskih pušaka M-70 AB2 7,62 mm i dva sanduka municije kalibra 7,62 mm i 9 mm.

Komentarišući najavu protesta Vojnog sindikata Srbije, Vučić je kazao da "ne može" da poveća plate pripadnicima sektora odbrane za više od pet odsto, ali i da svako ko je nezadovoljan, ima pravo da štrajkuje.

"Nije to prvi štrajk vojnog sindikata. Svako je nezadovoljan u našoj zemlji, a šta može bolje? Situacija nije idealna, ali ja da povećam plate više od pet odsto ne mogu. Ako hoćete da štrajkujete, štrajkujte, sve što je u skladu sa zakonom, vi radite", kazao je Vučić dodavši da će se videti koliko će se ljudi iz sektora odbrane okupiti na najavljenom protestu.

Vojni sindikat Srbije najavio je za 27. novembar u Beogradu protest kako bi ukazao na loš materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije.

Nije upoznat s novim nalazima crnogorskog tužilaštva

Vučić je istakao i da nije upoznat sa novim nalazima crnogorskog tužilaštva u istrazi o pretnji terorističkim napadom u toj zemlji.

Kako kaže, time će se baviti nadležni organi u Srbiji, a uveren je da će profesionalno reagovati, kao i do sada.

On je novinarima rekao da je interes Srbije i Crne Gore da imaju najbolje moguće odnose.

"Ne moramo u svemu da budemo saglasni, ali je interes Srbije i Crne Gore da imaju najbolje moguće odnose i trudićemo se da tako i ostane", rekao je Vučić.

Mediji navode da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore proširilo istragu i na trojicu srpskih državljana, Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića i Miloša Jovanović, kao i da su dva ruska državljanina zvanično pod istragom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: