"Šta to kriju Amerikanci, pa nam ne daju da priđemo?"

FBI je “agresivno“ upozorio ruske diplomate u SAD da ne nadgledaju predsedničke izbore, kaže zvaničnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

08:15

screenshot

Ona je u intervjuu za “Raša tudej“ rekla da antiruska retorika u SAD može samo da dovede do “mrtve tačke“.

“U nekoliko slučajeva su krajnje mere primenjene na naše diplomate. Na primer, jednog diplomatu u Hjustonu su zaustavili u autobomobilu, blokirali put, a onda su FBI agenti počeli da agresivno razgovaraju sa njim, pitajući ga zašto su ruske diplomate generalno zainteresovane za izbore u SAD“, rekla je Zaharova.

Ranije je Zaharova na Fejsbuku objavila da Vašington postavlja “direktan pritisak“ na ruska postrojenja na američkoj teritoriji, uključujući FBI i druge službe.

Američke specijalne službe su pretnje izrazile nekoliko puta, upozoravajući ruske diplomate “da ni ne pomišlajju na izbore“.

Krajem oktobra, ruska ambasada u Vašingtonu izdala je saopštenje u kojem je navela da američki zvaničnici prete zaposlenima u ambasadi optužbama ako budu pokušali da nadgledaju predsedničke izbore.

“Šta je to što američki zvaničnici kriju i pokušavaju da sakriju na biračkim mestima, pa ne dozvoljavaju stranim diplomatama da im se približe?“, zapitala je Zaharova.

Ona je rekla da je iznenađena time što je Moskva bila “jedan od glavnih problema“ na koje su se predsednički kandidati fokusirali u predizbornoj kampanji i rekla da bi Amerikanci trebalo da brinu o drugim problemima, kao što su ekonomija i zdravstvo.

“Što bude stabilniji dijalog između Moskve i Vašingtona, to će biti i stabilniji međunarodni odnosi“, zaključila je Zaharova.

U SAD se danas održavaju predsednički izbori na kojima Amerikanci biraju između Donalda Trampa i Hilari Klinton. Tok izbora možete pratiti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: