Otkrivena spomen ploča Branku Pešiću u Zemunu

Spomen ploča nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću otkrivena je na istoimenoj školi u Zemunu povodom 30 godina od njegove smrti.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

12:51

Otkrivena spomen ploča Branku Pešiću u Zemunu
Foto: Tanjug

"Beograd je imao mnogo upravitelja, gradonačelnika, predsednika raznih veća, ali niko nije bio kao Branko Pešić. Nama je svima dao domaći zadatak i ne bez razloga se period kada je on upravljao gradom zove zlatno doba Beograda", rekao je Mali obraćajući se brojnim gostima.

Kako je precizirao, Mostarska petlja i Prokop i Beograđanka...su sve objekti i projekti kojih ne bi bilo da nije bilo Branka Pešića.

"Da nije bilo tih projekata, da nije bilo Branka ne bi Beograd bio ono što jeste, a ni mi ne bi mogli da nastavimo njegovim stopama. Od kada sam preuzeo ovu funkciju još više poštujem Branka Pešića. Shvatam kolika je to odgovornost i obaveza kao i da nije lako pokrenuti neke stvari napred", rekao je Mali.

On je ukazao da su u to vreme i Kapija Beograda i Mostarska petlja i Gazela i Terazijski tunel za Beograd bili novi.

"Bilo je i tada kritika isto kao i danas. Posebno mi je drago što je on pokrenuo spuštanje Beograda na priobalje - što mi radimo sada realizujući projekat Beograd na vodi", ukazao je Mali.

On je naveo i stanicu Prokop istakavši da je ona otvorena ove godine i da će za godinu dve biti završena sa staničnom zgradom i da je to bio jedan od projekata koje je Pešić započeo i jedan od snova koje je sanjao.

"Nažalost neko nije bio sposoban poslednje tri četiri decenije da to završi - mi to završavamo", rekao je Mali i dodao da je i to način da se Pešiću kaže veliko hvala.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da će pokušati da opravda očekivanja i poručio da je "obaveza svih nas da viziju Branka Pešića realizujemo do kraja kako bi Beograd bio bolje i lepše mesto za život".

Mali je istakao da ima čast i privilegiju da otkrije spomen ploču i da se i na taj način kaže još jedno veliko hvala za sve što je uradio za Beograd i podsetio da je na obeležavanju 30 godina od smrti Pešića obećao da će se na još neki način obeležiti njegovo ime i delo.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kazao je da su se danas okupili ispred škola koja nosi ime dragog sugrađanina i jednog od najboljih gradonačelnika Beograda.

"Njegovo delo je putokaz za sve buduće generacije, da jedino rad daje rezltate, a upravo po tome, po neprekidnom radu i ljubavi prema svom gradu ga pamtimo", rekao je Matić koji je dodao i da su građani Zemuna posebno zahvalni Pešiću na izgradnji sprtsko rekreativnog centra Pinki i završetku Hotela Jugoslavija.

Kako je rekao Pešićev pokretački duh i energija su trajna inspiracija da se ide napred, da Zemun zasija novim sjajem, da se širi i gradi.

"Želimo da budemo uzor mladim generacijama kako treba voleti, čuvati i razvijati svoj grad kao što je on bio nama. Da ne zaboravimo one koji su svojim delom gradili ime i temelje ovog grada", naveo je Matić.

Branko Pešić bio je predsednik Skupštine grada Beograda od 1964. do 1974. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: