SAD Izraelu daju 38 milijardi dolara vojne pomoći

Sjedinjene Američke Države će dati Izraelu 38 milijardi dolara vojne pomoći u narednoj deceniji, javio je izraelski list Harec.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2016.

17:42

SAD Izraelu daju 38 milijardi dolara vojne pomoći
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, pet milijardi dolara te pomoći biće usmereno na razvoj sistema za raketnu odbranu.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Nacionalnog bezbednosnog saveta Joel Nadžel doputovao je u Vašington da se sastane sa savetnicom za nacionalnu bezbednost SAD Suzan Rajs da potpiše taj sporazum.

Svetske agencije prenose izjave izraelskih i američkih zvaničnika da je to najveća vojna pomoć koju su SAD ikada dale jednoj zemlji.

Očekuje se da će sporazum, o kome se pregovaralo od novembra 2015. biti potpisan u utorak ili sredu.

Suma nove pomoći je mnogo manja od one koju je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio, komentarišu izraelski mediji. Kada su pregovori počeli, Netanjahu je tražio da se pomoć poveća na 45 milijardi u periodu od jedne decenije.

Novi sporazum efektivno povećava godišnju pomoć za samo 300 miliona dolara. Jedan od aneksa sporazuma je zvanično pismo izraelske vlade u kojoj se obavezuje da neće tražiti od Kongresa SAD u narednoj deceniji nikakvo povećanje pomoći za razvoj sistema odbrane od raketa.

Izrael, međutim, može da traži povećanje u slučaju vanredne situacije kao što je rat.

Uz to je Netanijahu pristao na okončanje dogovora na osnovu koga se Izraelu omogućava da koristi 26 odsto američke pomoći da kupuje opremu izraelske vojne industrije u roku od šest godina od početka stupanja na snagu sporazuma i 13 posto američkog novca da kupuje gorivo za svoju vojsku.

Na osnovu novog sporazuma Izrael će morati da koristi sav američki novac za kupovinu od vojne industrije SAD.

Netanijahu nije odmah pristao na pregovore o novom sporazumu u nastojanju da spreči nuklearni dogovor velikih sila s Iranom. Kada u tome nije uspeo, onda je počeo da pregovara.

Ipak na osnovu novog sporazuma pomoć SAD Izraelu povećaće se više nego ikada pre.

Novi sporazum stupiće na snagu krajem 2018, a na osnovu starog Izrael dobija tri milijarde dolara godišnje. Međutim, ta vojna pomoć SAD Izraelu je bila zapravo veća zbog dodatne pomoći koju je odobrio Kongres na zahtev jevrejske države.

U poslednjih nekoliko godina Kongres je odobrio dodatnih 500 miliona dolara godišnje, tako da je ta pomoć iznosila tri i po milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: