"Rusi nam nude raketne sisteme, nećemo da kupimo"

Iran ne planira da od Rusije kupi raketne sisteme S-400 ili Antej-2500, izjavio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2016.

16:02

Thinkstock

"Iran je dobio ponude od ruske strane u vezi sa isporukama sistema S-400 ili Antej-2500 umesto S-300. Međutim, nismo prihvatili ponudu", rekao je Degan na konferenciji za novinare, javlja Tass.

Iranski ministar je naveo i da je Iran povukao tužbu protiv Rusije u vezi sa odlukom Rusije da obustavi isporuke protivraketnih sistema.

"Međutim, i dalje zadržavamo pravo da podnesemo tužbu ponovo ukoliko ruska strana ne bude poštovala obaveze u skladu sa ugovorom", napomenuo je danas iranski ministar odbrane.

Ruska agencija podseća da je Hosein Nagavi Hoseini, portparol Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, prošle nedelje rekao da, pošto Rusija ispunjava svoje obaveze i vrši isporuke striktno se pridržavajući predviđenog plana, Iran ne vidi osnova za tužbu.

Rusija je sa Iranom 2007. godine potpisala ugovor o isporuci sistema za raketnu odbranu S-300, ali je njegova primena bila obustavljena nakon što je Savet bezbednosti UN u junu 2010. usvojio rezoluciju kojiom zabranjuje transfer bilo kakvog modernog oružja Teheranu, uključujući rakete i raketne sisteme, podseća Tas s.

Ruski predsednik Vladimir Putin je aprila 2015. ukinuo zabranu isporuka sistema S-300 Iranu i ugovor je obnovljen novembra 2015, s tim da bude sproveden do kraja 2016.

Prošle nedelje je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da je Rusija ispunila 50 odsto svojih obaveza u skladu sa ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: