Dačić: Traže reč "genocid", a mi sa njima dogovorili tekst

Tekst deklaracije kojom je Srbija osudila zločin u Srebrenici usklađen je sa Bosnom i Hercegovinom i Turskom, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.07.2016.

16:34

Dačić: Traže reč
Foto: Tanjug

Kako kaže, priča o tome da Srbija ne želi da se izjasni da li je to genocid predstavlja politički cinizam i bacanje žara na ugašenu vatru.

"Pre više godina, u vreme Tadićeve vlasti, Skupština Srbije donela je deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst deklaracije Tadić je usaglasio, tako je nama rečeno, sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Mehmedom Davutogluom", rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom.

Dačić je rekao da su u deklaraciji pažljivo upotrebljeni izrazi koji brane dostojanstvo svih.

"Uostalom Turska je veoma osetljiva na upotrebu reči genocid. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Jermenima. Zašto se o tome danas ćuti", upitao je Dačić i pozvao nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i Predsedništvo BiH da objasni da li je postignut dogovor i šta o tome znaju.

Dačić je, organizatore memorijalnog skupa u Potočarima, upitao i kako im nije smetalo da na obeležavanje 11. jula svojevremeno dođe Tadić, a sada im smeta da dođu predstavnici Srbije.

"Tadić je dolazio posle te deklaracije. Zašto sada smetaju srpski državnici? Da li se nešto promenilo u tekstu deklaracije"? upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je poručio da je Srbija ponosna što je jedina, kako kaže, imala hrabrost da osudi zločine protiv drugog naroda, a da to nisu učinile ni Bosna i Hercegovina, niti Hrvatska.

"Ovo su političke igre. Mi želimo dobrosusedske odnose, da budemo faktor mira, pomirenaj i stabilnosti, ali niko Srbiju neće ponižavati", zaključio je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija apsolutno neće menjati svoju poziciju kada je reč o Kosovu i ponovio da ne priznaje jednostrani akt proglašenja nezavisnosti i secesiju.

Dačć je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih oslova komentarisao izjavu ministarke za dijalog u kosovskoj vladi Edite Tahiri da će Srbija pre ulaska u EU morati iz Ustava da izbaci Kosovo, rekavši da "Srbiju niko neće ucenjivati".

On je naveo da i dalje ima Albanaca koji bi radije uzeli srpski pasoš.

"Ne smemo da odustanemo. Zato je preduslov da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: