"Hrvatski ministar ne zna šta je univerzalna jurisdikcija"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević naveo je da Miro Kovač koji traži suspenziju Zakona o univerzalnoj jurisdikciji zapravo ne zna ni šta to znači.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

16:19

“Taj hrvatski ministar nema pojma šta ta univerzalnost znači, on ne zna šta je suspenzija. Kako je moguće da to normalno funkcioniše od 2003. godine i onda ne funkcioniše kada se promeni vlast“, naveo je Vukčević u Kažiprstu.

Kako je rekao, univerzalne nadležnosti poznate su još od 17. veka, te je i univerzalna jurisdikcija istorijska tekovina.

“Sve vreme smo imali dobru saradnju. 2006. godine je potpisan i memorandum. Zakon nije direktno usmeren protiv Hrvatske“, rekao je on.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o pristupanju EU, otvorilo je i pitanje koje danima ne jenjava u Zagrebu a koje se tiče ovog zakona.

“Suština zakona je sprečavanje nekažnjivosti. Nikakav “mali Hag“ ne postoji“, dodao je Vukčević.

On se osvrnuo i na presudu u Strazburu koja nalaže Srbiji da plati odštetu u iznosu od 15.000 evra za slučaj Grmeč.

Kako kaže, jedini zaključak koji on vidi jeste da su krivci svi koji su učestvovali u projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: