Koškanje ispred skupštine grada, "otkaz" na vratima VIDEO

Građani okupljeni u inicijativu "Ne davimo Beograd" okupili su se ispred gradske skupštine gde su došli da uruče "otkaz" gradonačelniku Siniši Malom.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2016.

09:28

Koškanje ispred skupštine grada,
Foto: Facebook Live / Screenshot

Osim toga, “otkaz“ je bio namenjen i predsedniku gradske skupštine Nikoli Nikodijeviću.

Dok su Mali i Nikodijević ulazili u zgradu nastao je metež, okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi", a bilo je i guranja. Kasnije je došlo i do koškanja kada je policija počela da sa ulaza odguruje građane, među kojima je bilo i starijih ljudi.

Građani su počeli da uzvikuju "ubice, ubice", "koga čuvate", ali se posle nekoliko minuta situacija ipak smirila. Ispred zgrade je izašlo osoblje gradske skupštine, od kojih su neki razgovarali sa liderima protesta, dok su im drugi govorili "da ne napadaju policiju" i upozoravalo na "kazne zbog neprijavljenog okupljanja". Predstavnici okupljenih su rekli da je u pitanju "spontano okupljanje".

Iz zgrade je u jednom trenutku izašao i funkcioner Samostalnog DSS-a Nebojša Bakarec koji je okupljene upitao "čemu sve ovo", na šta mu je odgovoreno "čemu skupština kada u njoj sede lopovi".

Gradonačelnik Siniša Mali je guranje dok su najviši gradski funkcioneri ulazili u zgradu ocenio kao napad na njega, a agencija Tanjug je javila i da je Mali gađan nepoznatim predmetom, kao i da je jedan čovek nasrnuo na njega.

"Ovo nije prava slika Beograda, niti prava slika tih mladih ljudi", rekao je Mali, naglasivši da je napadnut i da je bilo pokušaja da bude udaren ili povređen. On je rekao i da "neće dati ostavku zbog pedeset ljudi". Opširnije u posebnoj vesti.

Iz inicijative su neigrali da su napali Malog i naveli su da su došli samo da mu uruče otkaz.

Kako javlja agencija Beta, situacija je tri puta bila na ivici incidenta, a policija je odgurivala i novinare i fotoreportere.

Do prvog incidenta je došlo oko 9h, kada je u Skupštinu grada stigao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a demonstranti se okupili oko njega. Drugi put je do meteža došlo kada su predstavnici gradske vlasti izašli ispred i razgovarali sa predstavnicima inicijative, kada je za košulju povučen Dobrica Veselinović, a treći put ubrzo nakon toga.

Beta navodi i da su zgradu pre dolaska policije "obezbeđivala nepoznata lica u civilu". Policajci su kasnije dobili i podršku jednog kordona u opremi.

Okupljeni učesnici protesta drže zastave i transparente sa natpisima "U Malog su kratke noge", "Maske su pale", "Naš grad" i bacali rolne toalet-papira ka zgradi.

Ministar policije u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović je na hitnoj konferenciji za novinare rekao da je ispred gradske skupštine viđeno "potpuno nasilje i divljanje", napad na policiju i gradske funkcionere i najavio podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava.
Foto: Facebook Live / Screenshot
Učesnici skupa "otkaz" objašnjavaju odgovornošću gradonačelnika i predsednika gradske skupštine zbog rušenja objekata u Savamali krajem aprila.

Inicijativa je pre nekoliko dana najavila da će se njihovi predstavnici ubuduće pojavljivati svuda gde i gradonačelnik Beograda.
Foto: Facebook Live / Screenshot
Slično su najavili i iz Demokratske stranke čiji će odbornici na sednici Skupštine Grada Beograda koja počinje u 10 sati Malom predati potpise 50.000 građana koji traže njegovu ostavku.

"Ukoliko gradonačelnik ne podnese ostavku, ili ne bude smenjen, građani će to uraditi umesto njega, u to sada više nema nikakve sumnje. Danas će u Skupštini grada odbornici DS predati 50.000 potpisa građana koji tu ostavku traže i od njega zahtevati da preuzme odgovornost. Ukoliko to ne bude želeo, tražiću da Skupština raspravlja o toj odgovornosti", naveo je lider beogradskih demokrata Balša Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: