Sabor pravoslavnih crkava: Bugarska ne ide, šta ne štima?

Bugarska pravoslavna crkva saopštila je da neće prisustvovati Saboru svih pravoslavnih crkava, koji je najavljen za kraj juna na Kritu.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2016.

20:00

Sabor pravoslavnih crkava: Bugarska ne ide, šta ne štima?
Foto: Tanjug, arhiva

Sabor je otvorio brojna pitanja o nejedinstvu u pravoslavnom svetu.

Aleksandra Karamihaleva, portparolka Crkvenog sinoda koji je izvršno telo crkve, rekla je da je odluku potpisao bugarski patrijarh Neofil i njegovi biskupi.

Karamihaleva je dodala da je odluka o neučestvovanju na Saboru konačna.

"Nema više zakazanih sastanaka ili diskusija o ovom pitanju", kazala je ona.

Sabor pravoslavnih crkava ima za cilj da okupi sve pravoslavne lidere po prvi put u više od hiljadu godina.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je po rangu prvi među jednakima, nada se da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava na ostrvu Krit mogao da unapredi jedinstvo crkava koje imaju više od 300 miliona vernika širom sveta.

Bugarska pravoslavna crkva ipak može da učestvuje na Saboru, ukoliko promeni odluku na sastanku koji se održava dva dana pre početka jednonedeljnog skupa 19. juna.

Sastanak lidera svih pravoslavnih crkava održaće se čak i ako Bugari odluče da ne prisustvuju, naveo je neimenovani zvaničnik iz sekreterijata Svetog i Velikog Sabora na Kritu.

Na Velikom Saboru, prvom takvom skupu od rakola Rimokatoličke i Pravoslavne crkve 1054. godine, pravoslavni lideri razmotriće zajedničku budućnost, svoju ulogu u savremenom svetu i odnos s drugim hrišćanima.

Odsustvo Bugarske pravoslavne crkve moglo bi da baci senku, ali ne i da zaustavi inicijativu pravoslavnih lidera kao što je moskovski patrijarh Kiril, koji predvodi 100 miliona pravoslavnih vernika.

Bugarska je najpre pozvala na odlaganje Sabora, ali je kasnije saopštila da povlači svoje učešće.

Bugarska pravoslavna crkva je, kako se navodi, otkazala čarter let za Krit, kao i sve rezervacije vezane za taj događaj.

Jedan od razloga za povlačenje je, kako se navodi, "odsustvo važnih tema na dnevnom redu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: