"Hrvatska ne želi da pokaže da je popustila"

U Zagrebu uvek nema potvrde o dogovoru o prekidu blokade pregovora Srbije i EU jer Hrvatska ne želi da pokaže da je popustila, kaže Aleksandra Joksimović.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

00:16

Default images
Foto: Thinkstock

"Pretpostavljam da su želeli da pripreme domaće javno mnjenje", kaže predsednica Centra za spoljnu politiku za RTS govoreći o tome zašto u Zagrebu nema zvanične potvrde da je došlo do dogovora sa Briselom.

Ona je podsetila da je komesar za proširenje Johanes Han jasno izašao na konferenciju za novinare i rekao šta je dogovoreno.

Evropska unija je, kako je ocenila, pokazala da je dovoljno snažna da se, kada postoji politička volja, napravi iskorak i da se sve članice ubede da slede određenu politiku, rekla je Joksimović, komentarišući odblokiranje pregovora Srbije sa EU.

Joksimovićeva veruje da je došlo i do određenih diplomatskih ubeđivanja da bi Hrvatska trebalo da popusti u svom stavu i navodi da verovatno postoje u pregovaračkom okviru detalji koji će pomoći Hrvatskoj da izađe iz neprijatne situacije.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sledećeg meseca.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropsko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: