Austrija ipak ne dobija desničarskog predsednika

Novi predsednik Austrije je Aleksander van der Belen, dugogodišnji lider Zelenih, koji je u izbornu trku ušao kao nezavisni kandidat, osvojio je 50,3 odsto.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2016.

16:24

Austrija ipak ne dobija desničarskog predsednika
Foto: GettyImages

Drugoplasirani kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 49,7 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Van der Belen, koji će stupiti na čelo države 8. jula, kada je predviđeno polaganje zakletve, slavio je u tesnoj trci u drugom krugu glasanja, tek nakon brojanja glasova predatih putem pošte.

Kandidat Slobodarske partije Norbert Hofer priznao je poraz na Fejsbuku.

Hofer je na Fejsbuku naveo da se zahvaljuje svim biračima na "odličnoj" podršci.

"Naravno da mi je danas žao. Međutim zalaganje tokom predizborne kampanje je investicija u budućnost", istakao je Hofer.

On je svojim biračima poručio da bi rado bio predsednik i pazio na "našu predivnu zemlju i najavio da da će i dalje davati doprinos pozitivnoj budućnosti Austrije“.

Ovi predsednički izbori bili su najtešnji u istoriji posleratne Austrije, a pobednika su na kraju odlučili birači koji su glasali putem pošte.

Inače, Hofer je pre nekoliko dana u intervjuu Tanjugu izjavio da su, kad je reč o Kosovu, "rane još sveže, a problemi preveliki", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

“Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi rešio", istakao je on u intervjuu Tanjugu.

Predizborna kampanja za drugi krug predsedničkih izbora protekla je u oštrijim okršajima dva kandidata.

Van der Belen je Hofera pokušavao da prikaže kao desničara koji predstavlja veliku opasnost po budućnost Austrije, čime je pokušao da okupi oko sebe sve građane koji žele da spreče dolazak Slobodarske stranke na državnu funkciju.

Inače, FPO proteklih godina sve je snažnija politička snaga i u mnogim istraživanjima već duže je postala najpodržavanija partija na političkoj sceni Austrije.

Na prošlim bečkim izborima ova stranka je bila druga i uspela da sa 30 odsto glasova izbori položaj zamenika gradonačelnika.

Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uveri da želi da bude predsednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.

On je, takođe, morao da uveri građane da nije protiv EU, već da želi da se zalaže da nacionalne države dobiju veća ovlašćenja umesto da samo sprovode iz Brisela nametnute odluke.

Na biralištima, u nedelju, Hofer je bio u prednosti sa 51,93 odsto osvojenih glasova, a Van der Belen je dobio 48,07.

Pošto je 14 odsto biračkog tela zatražilo glasačke listiće za glasanje putem pošte, to jest izdato je ukupno 885.437, bilo je neophodno da se sačeka njihovo prebrojavanje kako bi se znalo ko je pobedio na izborima, čiji ishod je bio najtešnji do sada.

Pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 6,4 miliona državljana Austrije starijih od 16 godina.

Inače, Hofer je u prvom krugu glasanja bio jasni pobednik sa osvojenih 35 odsto, a Van der Belen drugi sa 21 odsto dobijenih glasova.

Ishod izbora jasno pokazuje podeljenost društva u Austriji, između onih koji žele promene zbog nezadovoljstva dugodgodišnjom vladavinom „velike“ koalicije i onih koji se plaše promena i povratka u desničarsku prošlost.

Nezadovoljstvo zbog rada vlade je ispoljeno u prvom krugu izbora kada su kandidati Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) osvojili po svega nešto ispod 12 odsto.

Dolazak na visoku državnu funkciju stranke desne orijentacije plaši evropske zemlje, jer u gotovo svim raste njihova popularnost, ali je samo u Austriji FPO uspela da dostigne podršku višu od 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: