Crna Gora u četvrtak potpisuje pristup NATO

Članice NATO će u četvrtak, 19. maja, na ministarskom sastanku Alijanse u Briselu potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Severnoatlanskom savezu.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2016.

22:36

Crna Gora u četvrtak potpisuje pristup NATO
Foto: GettyImages

RTCG navodi da će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u Brisel na poziv generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i prisustvovati svečanom potpisivanju Pristupnog protokola.

Nakon potpisivanja protokola, Đukanović će kao predstavnik Crne Gore, prvi put, učestvovati na radnim sastancima NATO-a, na kojima će se razgovarati o aktuelnim bezbednosnim izazovima.

"Radio Slobodna Evropa" prenosi da je nacionalni koordinator Crne Gore za NATO Vesko Garčević kazao da se potpisivanjem protokola otvara završna faza u pristupanju članstvu NATO. Protokol moraju da ratifikuju parlamenti 28 članica Alijanse i Skupština Crne Gore.

Potpisivanje protokola omogućava Crnoj Gori da učestvuje u radu svih tela NATO na nivou ministara spoljnih poslova članica.

"Radio Slobodna Evropa" podseća da je Crna Gora 2. decembra prošle godine pozvana da se pridruži NATO i tvrdi da se podrška javnosti članstvu u Alijansi kreće oko 48 odsto, a da je protiv članstva deo opozicije koji se zalaže za bliske veze s Rusijom i Srbijom i traži referendum o pristupanju NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: