Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2016.

19:56

Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg
Foto: Thinkstock

"Mi smo ovde Blajburg. To je muka i to sam želeo u Blajburgu da poručim", rekao je biskup Komarica nakon sastanka s predsednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom odgovarajući na pitanje novinara iz Republike Srpske zašto je 14. maja išao u Blajburg gde je, kako je prenela Hina, predvodio misu.

“Ljudi ,šta vi govorite ovde? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Blajburg. Gde su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mesto. To je Blajburg za mene", rekao je Komarica.

Hrvatska agencija prenosi biskupove reči da je "zaborav o zločinima, gde god oni bili počinjeni, ponavljanje jednom počinjenog zla".

On je, takođe, navodi Hina, rekao da se "danas na taj način pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorisati istina o zbivanjima na Blajburgu".

"Onaj ko to prećutkuje time pokazuje svoje pravo lice", dodao je Komarica.

Hina prenosi da je i Rajner rekao kako su "neopravdana nastojanja da se istina prećutkuje pod bilo kojim izgovorom".

"Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži, pogotovo kada se radi o stvarima koje su prošlost od pre 70 ili 75 godina i posebno kada se radi o stvarima koje su istorijski jasne i dokazane", naveo je Rajner dodajući kako "sve nedužne žrtve zaslužuju pođednako poštovanje".

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila. Oni su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Na Petrovoj gori u Hrvatskoj obeležena je u subotu godišnjica partizanskog proboja na Biljegu i toj svečanosti se ni ove godine nisu odazvali predstavnici državnog vrha.

Jedan deo hrvatskog državnog vrha bio je u Blajburgu.

Austrijska policija tada je zbog puške zaustavila počasni vod Vojske Hrvatske i nije dozvolila pristup komemoraciji u Blajburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: