Premijer Japana se nada mirovnom sporazumu s Rusijom

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je, uoči sastanka u petak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da se nada napretku ka mirovnom sporazumu Japana s Rusijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

22:46

Premijer Japana se nada mirovnom sporazumu s Rusijom
Foto: Beta/AP, arhiva

On je rekao i da se nada okončavanju dugotrajnog teritorijalnog spora s Moskvom.

Abe je uveren da odnosi te dve zemlje sadrže ogroman potencijal za razvoj ukoliko se okončaju ti istorijski sporovi.

Šef japanske vlade je u razgovoru s novinarima u Londonu naglasio da će bez konstruktivnog angažovanja Rusije biti teško ostvariti napredak o pitanjima kao što su Sirija, Ukrajina i Severna Koreja.

Abe koji je na evropskoj turneji, sastaće se s Putinom u petak u odmaralištu Soči na Crnom moru.

Nepostojanje mirovnog sporazuma Rusije i Japana već više od 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, "veoma je neobično", rekao je on.

"To će biti moj trinaesti sastanak s Putinom. Bez direktnog dijaloga lidera ne možemo rešiti taj problem", rekao je on.

Odnosi Rusije i Japana su zatrovani sporom oko Kurilskih ostrva koja je krajem Drugog svetskog rata zaposeo Sovjetski Savez, a na koja prava polaže Japan, što sprečava dve zemlje da potpišu mirovni sporazum.

Rusija i Japan bi mogli "osloboditi veliki potencijal" za saradnju "u oblasti ekonomije i drugim" samo ako bi mogle da izađu iz te "nenormalne situacije", rekao je Abe, zagovornik "iskrenog dijaloga" s Putinom.

Abe želi da uskoro dočeka Putina u Japanu, i uveren je da će Putin "želeti da nađe najprikladnije vreme da bi ta poseta bila suštinska".

Japanski premijer je na turneji po Evropi pred samit u Japanu 26. maja i 27. grupe G7, odnosno G8 iz koje je Rusija isključena 2014. zbog aneksije Krimskog poluostrva od Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: