SAD: Presreli ste naš avion; Rusija: Nije tačno

Ruski avion "su-27" presreo je na "nebezbedan i neprofesionalan" način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga, saopštio je Pentagon. Moskva negira.

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2016.

08:55

SAD: Presreli ste naš avion; Rusija: Nije tačno
Foto: wikipedia.org/Dmitriy Pichugin

Pentagon navodi da se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

"Američki avion je operisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju", rekla je juče portparolka Pentagona Lora Sil, prenosi AFP uz podsećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim rečima, "to nebezbedno i neprofesionalno presretanje u vazduhu ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije izmedju zemalja".

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je leteo na uobičajenoj ruti.

"Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog bezbednosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja", saopštio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle nedelje više puta nadleteli američki razarač "Ju-Es-Es Donald Kuk", a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski "su-24" preleteo na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u "simuliranom napadačkom profilu", kako je saopštila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je reč o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije izmedju rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

Moskva demantuje: Nije bilo opasnog približavanja američkom avionu

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode medija o navodnom opasnom približavanju ruskog "su-27" američkom izviđačkom avionu.

"Informacija koju su strani mediji objavili o navodnom opasnom približavanju ruskog aviona američkom izviđaču RS-135 iznad Baltičkog mora nije istinita", rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, 14. aprila su ruske PVO snage primetile da se nepoznata letelica velikom brzinom približavala ruskoj granici zbog čega je bio aktiviran lovac "su-27", međutim on je nakon vizuelnog kontakta promenio kurs i vratio se na teritoriju Rusije.

Konašenkov je istakao da je let ruskog lovca "su-27" iznad Baltičkog mora bio u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i da nikakvih nebezbednih situacija nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: