Nedelja, 17.04.2016.

08:55

SAD: Presreli ste naš avion; Rusija: Nije tačno

Ruski avion "su-27" presreo je na "nebezbedan i neprofesionalan" način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga, saopštio je Pentagon. Moskva negira.

Izvor: Tanjug

SAD: Presreli ste naš avion; Rusija: Nije taèno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Jasdf

pre 8 godina

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?
(nevinasce, 17. april 2016 15:23)

Ocigledno nisi. Bombarder je agresivni avion i jedini cilj mu je napad. Izvidjacki avion je nenaouruzan i cilj su mu izvidjacki letovi. Takodje je bitan i kurs, jedno je kada se okomito priblizavas necijem vazdusnom prostoru (avionom koji ima za svrhu ofanzivna dejstva) a drugo je kada imas kurs sa kojim ne pretis da ces ugroziti necij vazdusni prostor (avionom koji za svrhu nema nikakva borbena dejstva).

Digitalni miš

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, a mislim da ne grešim, presretanje aviona se i ne može drugačije izvršiti nego da presretač priđe vrlo blizu presretnutoj letelici kako bi mogao da pročita oznake na njoj i eventualno, ako je to neophodno, vizuelno da upozorenje ili komandu letelici koju presreće. U ovom slučaju, pošto se presretanje dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru, nije bilo potrebe za bilo kakvim komandama ali se svejedno avion morao identifikovati i oznake pročitati pa ne vidim što se Ameri bune. Pitam se kako oni presreću avione, sa 30km udaljenosti ili im priđu na nekoliko desetina metara tih nekoliko sekundi koliko je neophodno pilotu za čitanje oznaka? Verujem da rade isto kao i Rusi, samo sad moraju malo da drame jer Rusi moraju ispasti zli i agresivni.

Wall St.

pre 8 godina

gledao sam video od juce gde oni ruski avioni nadlecu americkog razaraca. boga mi, bas je blizu bio. videlo se na licima mornara strah - toliko da su izvadili mobilne da snimaju i da su se smejali (vidi se na videu). nije poenta da li se neko plasi ili ne, vec da se postuju dogovoreni propisi i potpisana pravila ponasanja u medjunarodnim vodama i nebu. razumljivo je to sto Rusija radi, zemlja im propada pa pokazuju misice za jadan narod koji prima 140 dolara mesecno, ali isto tako je razumljivo da Ameri skrenu paznju, da ne bude opet dreka ako im obore neki avion ko sto su turci.

Profesionalizam

pre 8 godina

nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. rusi koriste svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metar od drugog aviona vrlo bezbedna stvar
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
Americki pilot lovac leti prosecno 150 sati godisnje. Ruski lovac leti prosecno 90 sati godisnje. Nije stvar u letackim sposobnostima nego u profesionalizmu i disciplini. Amerika i SSSR su 1973. godine potpisali ugovor o ponasanju u medjunardonom vazdusnom prostoru i na moru. Taj ugovor vazi i danas. Ugovor je napisan da bi se izbegli incidenti i da ne bi eskalirali u nesto gore. Ugovrom se utvrdjuje da letelice ili brodovi moraju da uspostave kontakt na javnom kanalu, da se ponasaju profesionalno, da ne prilaze na opasno rastojanje i da ne izvode iznenadne manevre koji mogu da ugroze sigurnost leta i plovidbe. Americka armija je profesionalna armija, nije cirkus. Ovaj ruski avion je prisao americkom izvidjackom avionu i izveo valjak oko njega u neposrednoj blizini. Moglo je da dodje do nesrece. Sto se tice strucnosti i letenja u teskim uslovima, nista nije teze nego sletanje na nosac aviona pri uzburkanom moru nocu ili u uslovima gde nema vidljivosti. To americki piloti rutinski rade, Rusi cak nemaju priliku da probaju tako nesto. Ovo je pogled iz kabine f18 kada slece na nosac pri nula vidljivosti zbog magle i uzburkanom moru http://i.imgur.com/xtpIfTN.gifv

vani

pre 8 godina

Američka letilica rc-135 je špijunska letilica i kao takva nema šta da traži u blizini tudje teritorije, zna se šta joj je namera i logično je da ga presretne i otera vojska te zemlje, bilo koje zemlje

nevinasce

pre 8 godina

Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.
(Jasdf, 17. april 2016 10:31)

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?

izviđač

pre 8 godina

50 km od ruske obale je Amerima rutinski let , a 100 km od američke ili britanske obale je ruska provokacija i ugrožavanje bezbednosti .Čudni aršini za istu stvar.

rodžer

pre 8 godina

stvar je u tome da ameri konstantno proveravaju odbrambeni refleks rusije a ovi ih radarom malo dalje hvataju tako da bivaju iznenađeni prevremenom reakcijom...

Mr M

pre 8 godina

@ekd
Za tvoju informaciju Turci vise ne lete iznad Sirije, a desilo se tacno ono sto sam ja mislio da ce se desiti. Rusi su se kao povukli iz Sirije tako da ce u slucaju da turski avion nadlece teritoriju Sirije biti oboren od strane sirijske vojske, a ustvari ce biti svima jasno ko ga je oborio. Pa ti vidi ko je u gubitnik..

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Ameri tvrde, a rusi negiraju.. Mislim da su i jedni i drugi u pravu. Iz za sada nepotvrđenih izvora, reč je o modifikovanom našem orlu koga je Vučić promovisao pre par dana, dok drugi tvrde da je u pitanju naša lasta koja spada u višenamenski avion 6.generacije (lovačko, bombarderski, izviđačk, poljoprivredno, školski avion). Taj će mnogima pomrsti račune..

Kroki

pre 8 godina

Pijte i plesite zajedbo. Sexajte se, jedite fino. Slusajte muziku i zapalite dobru cigaru.
Ratovi i klanje su za retarde.
Odrastite vec jednom ....

ekd

pre 8 godina

Tako su izazivali i u Turskoj pa nastradase. Svi su mislili sad ce Turke potprasiti al izjo vuk magarca. Sad se i ovdje igraju a ovo nisu Turci. Samo dok im i ovi ne obore avion

specnaz

pre 8 godina

Znam da vas mnogo ne interesuje, ali slika aviona koju ste stavili je Su 35 a ne Su 27, eto cisto da znate
(Milos, 17. april 2016 09:38)
83 5

Lupaš gluposti,u naprednoj državi žive napredni komentatori koji na gore iznetu nebulozu,dobiju salvu pluseva,od napredno neobaveštenih čitača ove vesti.Pohvale za redakciju B92,inače aparat sa slike je Su-27SKM ne mornarička verzija,snimak datira sa aeromitinga MAKS 2005,napredni komentatori prvo proverite,pa onda glasajte.PS.Molim za objavu.

daniel

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formmacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
auh brate, da li stvarno verujes u sve ovo sto si napisao?? ja razumem I da si rusofil I sve, ali ti ga bas pretera..

timer

pre 8 godina

Kada ruski avion presretne americki to je drsko i bezobzirno od strane Rusa. Kada Amerikanci presretnu ruski avion to je drsko i bezobzirno od strane Rusa.

citalac

pre 8 godina

Bezobzirna i provokativna akcija je novo razmestanje Americkih najnovijih nuklearnih kapaciteta u Evropi! Sto nas dovodi na ivicu novog hladnog rata sa tenedencijom da se ovog puta zavrsi drugacije. Mi, evropljani, treba da se zamislimo...

zmitjkoe

pre 8 godina

... konflikti sa Zapadom mogli bi čak i da se zaoštre. „Režim će tako pokušati da skrene pažnju s ekonomske krize i kreiraće sve više spoljnopolitičkih konflikata, umesto da se prave kompromisi i sprovode reforme.

Kako ko, pa ja

pre 8 godina

Sram ih bilo...na cak 50 kilometara od svojih voda, dok je preposteni americki avion tek napustio svoje teritorijalne vode, ni 10 hiljada kilometara od Amerike!?

Morales

pre 8 godina

A sta rade englezi u medjunarodnom vazdusnom prostoru sa ruskim letelicama koje su blizu njihove teritorije?
Kada to uradi RAF onda je to ok i profesionalno.

Jasdf

pre 8 godina

@Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?

Kao nepostojece, avion nij ebio presretnut vec se mimoisao na skoro 2 kilometra.
Ova akcija Rusa je opasna. Nije problem u presretanju (mada je besmisleno, radi se o izvidjackom avionu koji ni na koji nacin nije mogao da ugrozi Rusiju) vec na nacinu na koji je uradjeno.

Uzgred, kada Englezi presretnu ruske bombardere na granicam britanskog vazdusnog prostora ovde imamo lavinu komentara koji optuzuju Engleze. Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.

razmisao

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.

COD MW

pre 8 godina

Ko ne zna za šta je namenjen RC-135 neka kuca u pretraživač, sve će mu biti jasno. Inače ta platforma korišćena je za špijunažu, izviđanje i elektronsko ratovanje tokom agresije NATO 1999.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Vidite, proameri, ova dama je pogresila, incident se desio u blizini Floride.
Jeste sada zadovoljni?
PS. - ubrzo ce biti potapanja tih mirnodopskih izvidjackih aviona i brodova. Rusija nema sta da izgubi, a svetski policajac ce prokrvariti na polomljenim zubima.

mikicar

pre 8 godina

Nije problem to sto su presreli avion. I Ameri su rekli koji je avion u pitanju. Problem je to sto Rusi to ne rade po pravilima presretanja. Presrecu i Ameri/Englezi Rusima avione u medjunarodnim vodama i oko britanskog ostrva, ali to rade po pravilima presretanja, na odredjenoj udaljenosti. I nemojte spinovati ono sto procitate.

Naravno da Rusi rade to jer su im ovi dosli blizu granica i osecaju se ugrozenim.

popeye

pre 8 godina

Занимљиво да формулације и тон нису били исти кад се сличан догађај, само у обрнутим улогама, догодио близу Енглеске и САД?

Petar Prokuplje

pre 8 godina

Predstava za narod. Posto zive kak u kamenom dobu, a i taj ionako los standard im dodatno pada onda se ide na pricu, svi nas mrze, neprijatelji nam rade o glavi, moramo da se branimo. Taj napaceni narod ce to i progutati jer ne zna za bolje i za drugi nacin. Sto rece jedan Ruski pisac "pustite Moskvu i Petersburg, prosecnom Rusu iz provincije je blizi Mesec nego Evropa".

ludi_milojko

pre 8 godina

jel moze neko od vojnih eksperata da objasni za nas koji smo sluzili civilnu vojsku sta znaci "presreti avion"? jel su ga oborili, pokusali da ga obore, ispalii raketu na njega, preleteli ispred njega ili sta vec?!

miki

pre 8 godina

Koje foliranje! Pa dokle ce bre Ameri da peglaju svoje greske kroz bacanje prasine u oci javnosti, i to neupucene?!? dobro je poznata namena tog Boinga koji su Rusi presreli - RC serija je sve samo nije putnicki avion! ...i sta sada kukaju?!? Presreli im spijuna, i ?!? Neka su srecni sto ih nisu poslali na kupanje!!!

bandiera rossa

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.

WakeUpSheeple

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.
(bandiera rossa, 17. april 2016 09:03)
Presrecu se oni 100godisnje, a pre krize sa Ukrainom presretali su se po 20 godisnje, te vesti sto plasiraju su samo za sirenje straha.

Miki

pre 8 godina

Ovo nije radio ni Sovjetski savez, koji je za Rusiju bio velesila u svakom pogledu. Kad Amerima dozlogrdi pa im obore neki avion posle će da kukaju.

G4

pre 8 godina

Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?
Bezbedno. Prijateljsko. Cool. Uobicajeno. Rutinsko. Dzentlmensko. Koje doprinosi bez ednosti. Koordinaciji.
Ama bre isti ste. I zato ne kukajte...

Bole

pre 8 godina

Ma da bre kad Rusi presretnu onda su oni neprofesionalni a kad vi presretnete onda oni provociraju. Kad su bombardirali Srbiju i mi pravimo lažne položaje i koristimo imitatore onda to nije po pravilu ratovanja Uglavnom vi ste uvek u pravu ali nikad vam neću oprostiti bombardovanje

NATO citizen^2

pre 8 godina

@kanadjanin
niti je Baltic daleko Amerima jer su oni stacionirani u baltickim zemljama niti medjunarodni prostor znaci letenje kako hoces. Zna se sta je sigurno odstojanje. To nasim rusofilima nikako da bude jasno.

kanadjanin

pre 8 godina

Gospodo Ameri sama rec medjunarodne znaci da te vode pripadaju svima i da moze njima da se krece svako.Koliko ja znam Baltik je prilicno daleko od vase drzavice pa mi vise lici da ste vi ti koji ste zalutali gde nije trebalo.Sto se tice straha i panike koja vas je obuzela tu ste u potpunosti u pravu.Na vasem mestu i ja bih se plasio.Ne igrajte se-bolece vas

miki

pre 8 godina

Koje foliranje! Pa dokle ce bre Ameri da peglaju svoje greske kroz bacanje prasine u oci javnosti, i to neupucene?!? dobro je poznata namena tog Boinga koji su Rusi presreli - RC serija je sve samo nije putnicki avion! ...i sta sada kukaju?!? Presreli im spijuna, i ?!? Neka su srecni sto ih nisu poslali na kupanje!!!

kanadjanin

pre 8 godina

Gospodo Ameri sama rec medjunarodne znaci da te vode pripadaju svima i da moze njima da se krece svako.Koliko ja znam Baltik je prilicno daleko od vase drzavice pa mi vise lici da ste vi ti koji ste zalutali gde nije trebalo.Sto se tice straha i panike koja vas je obuzela tu ste u potpunosti u pravu.Na vasem mestu i ja bih se plasio.Ne igrajte se-bolece vas

Kako ko, pa ja

pre 8 godina

Sram ih bilo...na cak 50 kilometara od svojih voda, dok je preposteni americki avion tek napustio svoje teritorijalne vode, ni 10 hiljada kilometara od Amerike!?

bandiera rossa

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.

timer

pre 8 godina

Kada ruski avion presretne americki to je drsko i bezobzirno od strane Rusa. Kada Amerikanci presretnu ruski avion to je drsko i bezobzirno od strane Rusa.

COD MW

pre 8 godina

Ko ne zna za šta je namenjen RC-135 neka kuca u pretraživač, sve će mu biti jasno. Inače ta platforma korišćena je za špijunažu, izviđanje i elektronsko ratovanje tokom agresije NATO 1999.

Morales

pre 8 godina

A sta rade englezi u medjunarodnom vazdusnom prostoru sa ruskim letelicama koje su blizu njihove teritorije?
Kada to uradi RAF onda je to ok i profesionalno.

razmisao

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.

citalac

pre 8 godina

Bezobzirna i provokativna akcija je novo razmestanje Americkih najnovijih nuklearnih kapaciteta u Evropi! Sto nas dovodi na ivicu novog hladnog rata sa tenedencijom da se ovog puta zavrsi drugacije. Mi, evropljani, treba da se zamislimo...

Bole

pre 8 godina

Ma da bre kad Rusi presretnu onda su oni neprofesionalni a kad vi presretnete onda oni provociraju. Kad su bombardirali Srbiju i mi pravimo lažne položaje i koristimo imitatore onda to nije po pravilu ratovanja Uglavnom vi ste uvek u pravu ali nikad vam neću oprostiti bombardovanje

G4

pre 8 godina

Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?
Bezbedno. Prijateljsko. Cool. Uobicajeno. Rutinsko. Dzentlmensko. Koje doprinosi bez ednosti. Koordinaciji.
Ama bre isti ste. I zato ne kukajte...

mikicar

pre 8 godina

Nije problem to sto su presreli avion. I Ameri su rekli koji je avion u pitanju. Problem je to sto Rusi to ne rade po pravilima presretanja. Presrecu i Ameri/Englezi Rusima avione u medjunarodnim vodama i oko britanskog ostrva, ali to rade po pravilima presretanja, na odredjenoj udaljenosti. I nemojte spinovati ono sto procitate.

Naravno da Rusi rade to jer su im ovi dosli blizu granica i osecaju se ugrozenim.

WakeUpSheeple

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.
(bandiera rossa, 17. april 2016 09:03)
Presrecu se oni 100godisnje, a pre krize sa Ukrainom presretali su se po 20 godisnje, te vesti sto plasiraju su samo za sirenje straha.

izviđač

pre 8 godina

50 km od ruske obale je Amerima rutinski let , a 100 km od američke ili britanske obale je ruska provokacija i ugrožavanje bezbednosti .Čudni aršini za istu stvar.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Vidite, proameri, ova dama je pogresila, incident se desio u blizini Floride.
Jeste sada zadovoljni?
PS. - ubrzo ce biti potapanja tih mirnodopskih izvidjackih aviona i brodova. Rusija nema sta da izgubi, a svetski policajac ce prokrvariti na polomljenim zubima.

popeye

pre 8 godina

Занимљиво да формулације и тон нису били исти кад се сличан догађај, само у обрнутим улогама, догодио близу Енглеске и САД?

Kroki

pre 8 godina

Pijte i plesite zajedbo. Sexajte se, jedite fino. Slusajte muziku i zapalite dobru cigaru.
Ratovi i klanje su za retarde.
Odrastite vec jednom ....

ludi_milojko

pre 8 godina

jel moze neko od vojnih eksperata da objasni za nas koji smo sluzili civilnu vojsku sta znaci "presreti avion"? jel su ga oborili, pokusali da ga obore, ispalii raketu na njega, preleteli ispred njega ili sta vec?!

Petar Prokuplje

pre 8 godina

Predstava za narod. Posto zive kak u kamenom dobu, a i taj ionako los standard im dodatno pada onda se ide na pricu, svi nas mrze, neprijatelji nam rade o glavi, moramo da se branimo. Taj napaceni narod ce to i progutati jer ne zna za bolje i za drugi nacin. Sto rece jedan Ruski pisac "pustite Moskvu i Petersburg, prosecnom Rusu iz provincije je blizi Mesec nego Evropa".

Mr M

pre 8 godina

@ekd
Za tvoju informaciju Turci vise ne lete iznad Sirije, a desilo se tacno ono sto sam ja mislio da ce se desiti. Rusi su se kao povukli iz Sirije tako da ce u slucaju da turski avion nadlece teritoriju Sirije biti oboren od strane sirijske vojske, a ustvari ce biti svima jasno ko ga je oborio. Pa ti vidi ko je u gubitnik..

rodžer

pre 8 godina

stvar je u tome da ameri konstantno proveravaju odbrambeni refleks rusije a ovi ih radarom malo dalje hvataju tako da bivaju iznenađeni prevremenom reakcijom...

ekd

pre 8 godina

Tako su izazivali i u Turskoj pa nastradase. Svi su mislili sad ce Turke potprasiti al izjo vuk magarca. Sad se i ovdje igraju a ovo nisu Turci. Samo dok im i ovi ne obore avion

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Ameri tvrde, a rusi negiraju.. Mislim da su i jedni i drugi u pravu. Iz za sada nepotvrđenih izvora, reč je o modifikovanom našem orlu koga je Vučić promovisao pre par dana, dok drugi tvrde da je u pitanju naša lasta koja spada u višenamenski avion 6.generacije (lovačko, bombarderski, izviđačk, poljoprivredno, školski avion). Taj će mnogima pomrsti račune..

daniel

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formmacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
auh brate, da li stvarno verujes u sve ovo sto si napisao?? ja razumem I da si rusofil I sve, ali ti ga bas pretera..

NATO citizen^2

pre 8 godina

@kanadjanin
niti je Baltic daleko Amerima jer su oni stacionirani u baltickim zemljama niti medjunarodni prostor znaci letenje kako hoces. Zna se sta je sigurno odstojanje. To nasim rusofilima nikako da bude jasno.

Miki

pre 8 godina

Ovo nije radio ni Sovjetski savez, koji je za Rusiju bio velesila u svakom pogledu. Kad Amerima dozlogrdi pa im obore neki avion posle će da kukaju.

zmitjkoe

pre 8 godina

... konflikti sa Zapadom mogli bi čak i da se zaoštre. „Režim će tako pokušati da skrene pažnju s ekonomske krize i kreiraće sve više spoljnopolitičkih konflikata, umesto da se prave kompromisi i sprovode reforme.

vani

pre 8 godina

Američka letilica rc-135 je špijunska letilica i kao takva nema šta da traži u blizini tudje teritorije, zna se šta joj je namera i logično je da ga presretne i otera vojska te zemlje, bilo koje zemlje

Jasdf

pre 8 godina

@Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?

Kao nepostojece, avion nij ebio presretnut vec se mimoisao na skoro 2 kilometra.
Ova akcija Rusa je opasna. Nije problem u presretanju (mada je besmisleno, radi se o izvidjackom avionu koji ni na koji nacin nije mogao da ugrozi Rusiju) vec na nacinu na koji je uradjeno.

Uzgred, kada Englezi presretnu ruske bombardere na granicam britanskog vazdusnog prostora ovde imamo lavinu komentara koji optuzuju Engleze. Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.

nevinasce

pre 8 godina

Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.
(Jasdf, 17. april 2016 10:31)

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?

specnaz

pre 8 godina

Znam da vas mnogo ne interesuje, ali slika aviona koju ste stavili je Su 35 a ne Su 27, eto cisto da znate
(Milos, 17. april 2016 09:38)
83 5

Lupaš gluposti,u naprednoj državi žive napredni komentatori koji na gore iznetu nebulozu,dobiju salvu pluseva,od napredno neobaveštenih čitača ove vesti.Pohvale za redakciju B92,inače aparat sa slike je Su-27SKM ne mornarička verzija,snimak datira sa aeromitinga MAKS 2005,napredni komentatori prvo proverite,pa onda glasajte.PS.Molim za objavu.

Digitalni miš

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, a mislim da ne grešim, presretanje aviona se i ne može drugačije izvršiti nego da presretač priđe vrlo blizu presretnutoj letelici kako bi mogao da pročita oznake na njoj i eventualno, ako je to neophodno, vizuelno da upozorenje ili komandu letelici koju presreće. U ovom slučaju, pošto se presretanje dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru, nije bilo potrebe za bilo kakvim komandama ali se svejedno avion morao identifikovati i oznake pročitati pa ne vidim što se Ameri bune. Pitam se kako oni presreću avione, sa 30km udaljenosti ili im priđu na nekoliko desetina metara tih nekoliko sekundi koliko je neophodno pilotu za čitanje oznaka? Verujem da rade isto kao i Rusi, samo sad moraju malo da drame jer Rusi moraju ispasti zli i agresivni.

Profesionalizam

pre 8 godina

nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. rusi koriste svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metar od drugog aviona vrlo bezbedna stvar
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
Americki pilot lovac leti prosecno 150 sati godisnje. Ruski lovac leti prosecno 90 sati godisnje. Nije stvar u letackim sposobnostima nego u profesionalizmu i disciplini. Amerika i SSSR su 1973. godine potpisali ugovor o ponasanju u medjunardonom vazdusnom prostoru i na moru. Taj ugovor vazi i danas. Ugovor je napisan da bi se izbegli incidenti i da ne bi eskalirali u nesto gore. Ugovrom se utvrdjuje da letelice ili brodovi moraju da uspostave kontakt na javnom kanalu, da se ponasaju profesionalno, da ne prilaze na opasno rastojanje i da ne izvode iznenadne manevre koji mogu da ugroze sigurnost leta i plovidbe. Americka armija je profesionalna armija, nije cirkus. Ovaj ruski avion je prisao americkom izvidjackom avionu i izveo valjak oko njega u neposrednoj blizini. Moglo je da dodje do nesrece. Sto se tice strucnosti i letenja u teskim uslovima, nista nije teze nego sletanje na nosac aviona pri uzburkanom moru nocu ili u uslovima gde nema vidljivosti. To americki piloti rutinski rade, Rusi cak nemaju priliku da probaju tako nesto. Ovo je pogled iz kabine f18 kada slece na nosac pri nula vidljivosti zbog magle i uzburkanom moru http://i.imgur.com/xtpIfTN.gifv

Wall St.

pre 8 godina

gledao sam video od juce gde oni ruski avioni nadlecu americkog razaraca. boga mi, bas je blizu bio. videlo se na licima mornara strah - toliko da su izvadili mobilne da snimaju i da su se smejali (vidi se na videu). nije poenta da li se neko plasi ili ne, vec da se postuju dogovoreni propisi i potpisana pravila ponasanja u medjunarodnim vodama i nebu. razumljivo je to sto Rusija radi, zemlja im propada pa pokazuju misice za jadan narod koji prima 140 dolara mesecno, ali isto tako je razumljivo da Ameri skrenu paznju, da ne bude opet dreka ako im obore neki avion ko sto su turci.

Jasdf

pre 8 godina

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?
(nevinasce, 17. april 2016 15:23)

Ocigledno nisi. Bombarder je agresivni avion i jedini cilj mu je napad. Izvidjacki avion je nenaouruzan i cilj su mu izvidjacki letovi. Takodje je bitan i kurs, jedno je kada se okomito priblizavas necijem vazdusnom prostoru (avionom koji ima za svrhu ofanzivna dejstva) a drugo je kada imas kurs sa kojim ne pretis da ces ugroziti necij vazdusni prostor (avionom koji za svrhu nema nikakva borbena dejstva).

Petar Prokuplje

pre 8 godina

Predstava za narod. Posto zive kak u kamenom dobu, a i taj ionako los standard im dodatno pada onda se ide na pricu, svi nas mrze, neprijatelji nam rade o glavi, moramo da se branimo. Taj napaceni narod ce to i progutati jer ne zna za bolje i za drugi nacin. Sto rece jedan Ruski pisac "pustite Moskvu i Petersburg, prosecnom Rusu iz provincije je blizi Mesec nego Evropa".

ekd

pre 8 godina

Tako su izazivali i u Turskoj pa nastradase. Svi su mislili sad ce Turke potprasiti al izjo vuk magarca. Sad se i ovdje igraju a ovo nisu Turci. Samo dok im i ovi ne obore avion

NATO citizen^2

pre 8 godina

@kanadjanin
niti je Baltic daleko Amerima jer su oni stacionirani u baltickim zemljama niti medjunarodni prostor znaci letenje kako hoces. Zna se sta je sigurno odstojanje. To nasim rusofilima nikako da bude jasno.

Miki

pre 8 godina

Ovo nije radio ni Sovjetski savez, koji je za Rusiju bio velesila u svakom pogledu. Kad Amerima dozlogrdi pa im obore neki avion posle će da kukaju.

daniel

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formmacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
auh brate, da li stvarno verujes u sve ovo sto si napisao?? ja razumem I da si rusofil I sve, ali ti ga bas pretera..

zmitjkoe

pre 8 godina

... konflikti sa Zapadom mogli bi čak i da se zaoštre. „Režim će tako pokušati da skrene pažnju s ekonomske krize i kreiraće sve više spoljnopolitičkih konflikata, umesto da se prave kompromisi i sprovode reforme.

Jasdf

pre 8 godina

@Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?

Kao nepostojece, avion nij ebio presretnut vec se mimoisao na skoro 2 kilometra.
Ova akcija Rusa je opasna. Nije problem u presretanju (mada je besmisleno, radi se o izvidjackom avionu koji ni na koji nacin nije mogao da ugrozi Rusiju) vec na nacinu na koji je uradjeno.

Uzgred, kada Englezi presretnu ruske bombardere na granicam britanskog vazdusnog prostora ovde imamo lavinu komentara koji optuzuju Engleze. Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.

kanadjanin

pre 8 godina

Gospodo Ameri sama rec medjunarodne znaci da te vode pripadaju svima i da moze njima da se krece svako.Koliko ja znam Baltik je prilicno daleko od vase drzavice pa mi vise lici da ste vi ti koji ste zalutali gde nije trebalo.Sto se tice straha i panike koja vas je obuzela tu ste u potpunosti u pravu.Na vasem mestu i ja bih se plasio.Ne igrajte se-bolece vas

miki

pre 8 godina

Koje foliranje! Pa dokle ce bre Ameri da peglaju svoje greske kroz bacanje prasine u oci javnosti, i to neupucene?!? dobro je poznata namena tog Boinga koji su Rusi presreli - RC serija je sve samo nije putnicki avion! ...i sta sada kukaju?!? Presreli im spijuna, i ?!? Neka su srecni sto ih nisu poslali na kupanje!!!

razmisao

pre 8 godina

mije presreo, da je presreo sad bi spavali na dnu Baltika...samo je demonstrirao prisustvo. Druga stvar, nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. počev od čišćenja piste, pravila letenja i manevrisanja, akrobacija pa do pravila i prakse formacijskog letenja i letenja sa oružjem. Jednostavno rusi koriste nebo i svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metarq od drugog aviona i pokazati mu labuda vrlo bezbedna stvar, svaki njihov pilot ima posebnu obuku u akrobatskom letenju dok ameri to retko kom pilotu dozvole.

Kako ko, pa ja

pre 8 godina

Sram ih bilo...na cak 50 kilometara od svojih voda, dok je preposteni americki avion tek napustio svoje teritorijalne vode, ni 10 hiljada kilometara od Amerike!?

mikicar

pre 8 godina

Nije problem to sto su presreli avion. I Ameri su rekli koji je avion u pitanju. Problem je to sto Rusi to ne rade po pravilima presretanja. Presrecu i Ameri/Englezi Rusima avione u medjunarodnim vodama i oko britanskog ostrva, ali to rade po pravilima presretanja, na odredjenoj udaljenosti. I nemojte spinovati ono sto procitate.

Naravno da Rusi rade to jer su im ovi dosli blizu granica i osecaju se ugrozenim.

Wall St.

pre 8 godina

gledao sam video od juce gde oni ruski avioni nadlecu americkog razaraca. boga mi, bas je blizu bio. videlo se na licima mornara strah - toliko da su izvadili mobilne da snimaju i da su se smejali (vidi se na videu). nije poenta da li se neko plasi ili ne, vec da se postuju dogovoreni propisi i potpisana pravila ponasanja u medjunarodnim vodama i nebu. razumljivo je to sto Rusija radi, zemlja im propada pa pokazuju misice za jadan narod koji prima 140 dolara mesecno, ali isto tako je razumljivo da Ameri skrenu paznju, da ne bude opet dreka ako im obore neki avion ko sto su turci.

bandiera rossa

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.

Profesionalizam

pre 8 godina

nato i ruski pojam bezbednosti u letenju se razlikuju do te mere da ameri ne bi poleteli u 90% uslova u kojima rusi operišu kao sasvim normalnim. rusi koriste svaki let da divljaju i izvlače maksimum iz svoje opreme i njima je doći na 5 metar od drugog aviona vrlo bezbedna stvar
(razmisao, 17. april 2016 10:12)
Americki pilot lovac leti prosecno 150 sati godisnje. Ruski lovac leti prosecno 90 sati godisnje. Nije stvar u letackim sposobnostima nego u profesionalizmu i disciplini. Amerika i SSSR su 1973. godine potpisali ugovor o ponasanju u medjunardonom vazdusnom prostoru i na moru. Taj ugovor vazi i danas. Ugovor je napisan da bi se izbegli incidenti i da ne bi eskalirali u nesto gore. Ugovrom se utvrdjuje da letelice ili brodovi moraju da uspostave kontakt na javnom kanalu, da se ponasaju profesionalno, da ne prilaze na opasno rastojanje i da ne izvode iznenadne manevre koji mogu da ugroze sigurnost leta i plovidbe. Americka armija je profesionalna armija, nije cirkus. Ovaj ruski avion je prisao americkom izvidjackom avionu i izveo valjak oko njega u neposrednoj blizini. Moglo je da dodje do nesrece. Sto se tice strucnosti i letenja u teskim uslovima, nista nije teze nego sletanje na nosac aviona pri uzburkanom moru nocu ili u uslovima gde nema vidljivosti. To americki piloti rutinski rade, Rusi cak nemaju priliku da probaju tako nesto. Ovo je pogled iz kabine f18 kada slece na nosac pri nula vidljivosti zbog magle i uzburkanom moru http://i.imgur.com/xtpIfTN.gifv

Morales

pre 8 godina

A sta rade englezi u medjunarodnom vazdusnom prostoru sa ruskim letelicama koje su blizu njihove teritorije?
Kada to uradi RAF onda je to ok i profesionalno.

timer

pre 8 godina

Kada ruski avion presretne americki to je drsko i bezobzirno od strane Rusa. Kada Amerikanci presretnu ruski avion to je drsko i bezobzirno od strane Rusa.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Vidite, proameri, ova dama je pogresila, incident se desio u blizini Floride.
Jeste sada zadovoljni?
PS. - ubrzo ce biti potapanja tih mirnodopskih izvidjackih aviona i brodova. Rusija nema sta da izgubi, a svetski policajac ce prokrvariti na polomljenim zubima.

COD MW

pre 8 godina

Ko ne zna za šta je namenjen RC-135 neka kuca u pretraživač, sve će mu biti jasno. Inače ta platforma korišćena je za špijunažu, izviđanje i elektronsko ratovanje tokom agresije NATO 1999.

ludi_milojko

pre 8 godina

jel moze neko od vojnih eksperata da objasni za nas koji smo sluzili civilnu vojsku sta znaci "presreti avion"? jel su ga oborili, pokusali da ga obore, ispalii raketu na njega, preleteli ispred njega ili sta vec?!

Bole

pre 8 godina

Ma da bre kad Rusi presretnu onda su oni neprofesionalni a kad vi presretnete onda oni provociraju. Kad su bombardirali Srbiju i mi pravimo lažne položaje i koristimo imitatore onda to nije po pravilu ratovanja Uglavnom vi ste uvek u pravu ali nikad vam neću oprostiti bombardovanje

Kroki

pre 8 godina

Pijte i plesite zajedbo. Sexajte se, jedite fino. Slusajte muziku i zapalite dobru cigaru.
Ratovi i klanje su za retarde.
Odrastite vec jednom ....

G4

pre 8 godina

Kako se kvalifikuje prestetanje aviona Ruskom ministra odbrane od strane Nato avijacije ?
Bezbedno. Prijateljsko. Cool. Uobicajeno. Rutinsko. Dzentlmensko. Koje doprinosi bez ednosti. Koordinaciji.
Ama bre isti ste. I zato ne kukajte...

citalac

pre 8 godina

Bezobzirna i provokativna akcija je novo razmestanje Americkih najnovijih nuklearnih kapaciteta u Evropi! Sto nas dovodi na ivicu novog hladnog rata sa tenedencijom da se ovog puta zavrsi drugacije. Mi, evropljani, treba da se zamislimo...

popeye

pre 8 godina

Занимљиво да формулације и тон нису били исти кад се сличан догађај, само у обрнутим улогама, догодио близу Енглеске и САД?

WakeUpSheeple

pre 8 godina

Presreo izvidjacki avion nadomak svoje teritorije. E svasta tim Rusima pada na pamet. Poceli da se prave Englezi. I Englezi onomad u Severnom Atlantiku u medjunarodnom vazdusnom prostoru presretose nekakav vojni avion. Videli ljudi na radaru da nesto leti, poslali lovce da vide izbliza sta je to i da li predstavlja nekakvu opasnost po njih i to je to. Cemu frka, panika.
(bandiera rossa, 17. april 2016 09:03)
Presrecu se oni 100godisnje, a pre krize sa Ukrainom presretali su se po 20 godisnje, te vesti sto plasiraju su samo za sirenje straha.

izviđač

pre 8 godina

50 km od ruske obale je Amerima rutinski let , a 100 km od američke ili britanske obale je ruska provokacija i ugrožavanje bezbednosti .Čudni aršini za istu stvar.

Mr M

pre 8 godina

@ekd
Za tvoju informaciju Turci vise ne lete iznad Sirije, a desilo se tacno ono sto sam ja mislio da ce se desiti. Rusi su se kao povukli iz Sirije tako da ce u slucaju da turski avion nadlece teritoriju Sirije biti oboren od strane sirijske vojske, a ustvari ce biti svima jasno ko ga je oborio. Pa ti vidi ko je u gubitnik..

Jasdf

pre 8 godina

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?
(nevinasce, 17. april 2016 15:23)

Ocigledno nisi. Bombarder je agresivni avion i jedini cilj mu je napad. Izvidjacki avion je nenaouruzan i cilj su mu izvidjacki letovi. Takodje je bitan i kurs, jedno je kada se okomito priblizavas necijem vazdusnom prostoru (avionom koji ima za svrhu ofanzivna dejstva) a drugo je kada imas kurs sa kojim ne pretis da ces ugroziti necij vazdusni prostor (avionom koji za svrhu nema nikakva borbena dejstva).

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Ameri tvrde, a rusi negiraju.. Mislim da su i jedni i drugi u pravu. Iz za sada nepotvrđenih izvora, reč je o modifikovanom našem orlu koga je Vučić promovisao pre par dana, dok drugi tvrde da je u pitanju naša lasta koja spada u višenamenski avion 6.generacije (lovačko, bombarderski, izviđačk, poljoprivredno, školski avion). Taj će mnogima pomrsti račune..

nevinasce

pre 8 godina

Primeti razliku, bombrader koji se krece ka vazduznom prostoru i izvidjacki avion koji nema takav kurs.
(Jasdf, 17. april 2016 10:31)

Mi smo primetili razliku (bombarderi koji nisu naoruzani ne predstavljaju apsolutno nikakvu pretnju, a izvidjacki avion nije tu na piknik nego je tu da spionira), a ti da li si primetio?

rodžer

pre 8 godina

stvar je u tome da ameri konstantno proveravaju odbrambeni refleks rusije a ovi ih radarom malo dalje hvataju tako da bivaju iznenađeni prevremenom reakcijom...

vani

pre 8 godina

Američka letilica rc-135 je špijunska letilica i kao takva nema šta da traži u blizini tudje teritorije, zna se šta joj je namera i logično je da ga presretne i otera vojska te zemlje, bilo koje zemlje

Digitalni miš

pre 8 godina

Koliko je meni poznato, a mislim da ne grešim, presretanje aviona se i ne može drugačije izvršiti nego da presretač priđe vrlo blizu presretnutoj letelici kako bi mogao da pročita oznake na njoj i eventualno, ako je to neophodno, vizuelno da upozorenje ili komandu letelici koju presreće. U ovom slučaju, pošto se presretanje dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru, nije bilo potrebe za bilo kakvim komandama ali se svejedno avion morao identifikovati i oznake pročitati pa ne vidim što se Ameri bune. Pitam se kako oni presreću avione, sa 30km udaljenosti ili im priđu na nekoliko desetina metara tih nekoliko sekundi koliko je neophodno pilotu za čitanje oznaka? Verujem da rade isto kao i Rusi, samo sad moraju malo da drame jer Rusi moraju ispasti zli i agresivni.

specnaz

pre 8 godina

Znam da vas mnogo ne interesuje, ali slika aviona koju ste stavili je Su 35 a ne Su 27, eto cisto da znate
(Milos, 17. april 2016 09:38)
83 5

Lupaš gluposti,u naprednoj državi žive napredni komentatori koji na gore iznetu nebulozu,dobiju salvu pluseva,od napredno neobaveštenih čitača ove vesti.Pohvale za redakciju B92,inače aparat sa slike je Su-27SKM ne mornarička verzija,snimak datira sa aeromitinga MAKS 2005,napredni komentatori prvo proverite,pa onda glasajte.PS.Molim za objavu.