Šešelj: Imam saznanja, osudiće me na 25 godina

Lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi da neće pisati Hagu, jer ne želi da prati izricanje presude putem video-konferencijske veze.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

12:45

Šešelj: Imam saznanja, osudiće me na 25 godina
Tanjug

Sigurno će se žaliti, bez obzira na to šta u njegovom slučaju Tribunal bude odlučio.

Šešelj poručuje da ima saznanja da će biti osuđen na 25 godina.

31. marta u 10 sati Vojislav Šešelj će kod kuće gledati program javnog medijskog servisa u nadi da će državna televizija direktno prenositi izricanje presude u Hagu.

U suprotnom menjaće kanale dok ne sazna da li je i na koliko osuđen.

Kakvo suđenje, takva i završnica. U pitanju šta posle presude, trenutno je jedino izvesna žalba lidera radikala.

"Ja lično čekam da mi presudu dostave na srpskom jeziku, a onda ću se žaliti, sve žalbene ću poštovati i sve mogućnsti ću da iskoristim", rekao je Šešelj.

Lider radikala objašnjava da su njegove službe otkrile da mu se sprema drakonska kazna.

Naime, prema Šešeljevim rečima, portparol specijalnog suda za ratne zločine Bruno Vekarić je posle posete Hagu prvo odleteo u Zagreb, gde je rekao da će presuda glasiti 25 godina.

Advokat Branislav Tapušković kaže da ne bi bilo iznenađujuće da se u ovakvoj situaciji pribegne solomonskom rešenju - da se izrekne kazna koja se uklapa u vreme koje je Šešelj proveo u Sheveningenu.

"Ja prosto ne znam kako će pronaći osnove za njegovu osudu, ali s druge strane da li je uopšte moguće očekivati oslobađajuću predsudu s obzirom da je tamo proveo godine u zatvoru. Šta ako on bude morao da se vrati u zatvor, tada će nastati problemi koji su sada izbegnuti", kaže Tapušković.

Odluka pretresnog veća Haškog tribunala ili za mnoge presedan, da će presuda biti izrečena bez prisustva Šešelja, prevedena je na srpski.

Posebno zanimljivo je izdvojeno mišljenje sudije Nijanga.

"Oslobođanje od obaveze stupanja pred Veće mi se čini stavom kojim se slabo prikriva trijumfalno razmetanje optuženog. Vlasti Srbije, koje treba da obezbede hapšenje i dovođenje optuženog, su, da se poslužim blagim izrazom, pokazale revnost. Optuženi jeste bolestan i leči se, ali njegove aktivnosti imaju snažan odjek. Suočeni s otvorenim ruganjem, mi skrećemo pogled od te uvrede i hvatamo se za pogodan razlog, a to je lečenje optuženog."

Ministar pravde Nikola Selaković ponavlja da se od Vlade nisu tražile nikakve garancije u slučaju Šešelj i da ne vidi da je država, kako kaže, dobila packe od Haga.

I dok Šešelj zna rezultat 10 - nula, ministar ne ulazeći u priču ko je koga pobedio, objašnjava da je principijelna i jasna pozicija Srbije po pitanju haške presude lideru radikala urodila plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: