Tasovac: Niti sam patrijarh, niti Musolini

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kaže da nije sve savršeno u njegovoj oblasti, ali da mu je dosta „ovih koji kukumavče kako nikad nije bilo gore“.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2016.

17:35

Tasovac: Niti sam patrijarh, niti Musolini
Foto: Youtube screenshot

Kaže da nije bezgrešan jer bi se u tom slučaju kandidovao za patrijarha, ali ni Benito Musolini, da može da se kaže da je propast počela od kada je on na čelu Ministarstva.

Osim toga, on negira navode o cenzuri, a kao odliku demokratije navodi postojanje velike debate o stanju u medijima i o slobodi izražavanja.

„Mogu da se složim da su mediji izgubili iz vida da je njihovo osnovna uloga u tome da izveštaju objektivno. I političari, odgovornost je uvek podeljena. Pomak je u debati koja se svakodnevno vodi i u stanju u medijima i o slobodi izražavanja. To je odlika demokratije“, ističe Tasovac.

„Ako pogledamo količinu kritika koje je ovo ministarstvo istrpelo za vreme svog mandata, može se steći utisak da su kulturna i medijska scena bila dva potpuno savršeno uređena sistema, koja su funkcionisala na opšte zadovoljstvo i struke i građana“, dodaje on za Insajder.

Kako kaže, prema tim kritikama deluje da je sve tako bilo dok on nije postao ministar kulture i informisanja, odnosno dok nije napustio filharmoniju, a Saša Mirković postao državni sekretar za informisanje i napustio B92.

Na pitanja o tome zašto se ne oglašava, uvek i dosledno, kada predstavnici vlasti i medija krše Zakon o javnom informisanju, Tasovac kaže da se oglašavao kada je procenio da će to doprineti smirivanju strasti.

Tokom razgovora o finansijskim mehanizmima pritisaka vlasti na medije, kao i zahtevima koje mu je uputila inicijativa Novinari ne kleče Tasovac je rekao da je sve postalo performans kada su novinari okupljenu u toj inicijativi prvo poslali saopštenje da će mu dostaviti zahtev i tražiti sastanak, a onda su sa kamerama došli da mu zahtev i uruče.

„Ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog da se sretnem sa njima s obzirom da razgovaram sa njihovim legitimnim predstavnicima, novinarskim udruženjima. U ovom trenutku imamo suviše ozbiljnih poslova da bismo bili delovi performansa“, rekao je Ivan Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: