Hrvatska: Traži se ostavka i ministra kulture

Ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića Zlatko Hasanbegović samoinicijativno je razrešio Komisiju za neprofitne medije zbog čega se traži njegova ostavka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2016.

10:33

Hrvatska: Traži se ostavka i ministra kulture
Foto: GettyImages

Osim toga, Hasanbegović je najavio i reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisalii s Ministarstvom kulture.

Tim povodom oglasila se Mreža emancipacije E-net koja zbog toga traži njegovu smenu.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u sredu je, bez objašnjenja i mimo pravilnika, razrešio stručnu Komisiju za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak, navodi ta mreža.

U javnosti se uz to, kako se navodi, pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju “uhleblje” i “Dokoličarski kulturni agitprop” koji troši milione kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine.

"Budući da ovu odluku ministra kulture, ali i njegove javne istupe smatramo grubim nasrtajem na medijske slobode, Mreža emancipacije E-net - u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad - traži od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smenu ministra Hasanbegovića", navodi se u otvorenom pismu premijeru. Mreža istovremeno poziva građane da ih u tom zahtevu podrže.

Inače, u otvorenom pismu premijeru Oreškoviću se, između ostalog, navodi da zbog negiranja suštine Ustava Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protivzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtevamo da odmah smenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije - financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije. “Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava”, navodi se u saopštenju.

Kako navode, neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudeluju s nešto manje od jedan posto, međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca.

“U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, uprkos tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika korupcije, zloupotrebe položaja i vlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih grupa u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom, te kulturnog identiteta građanske Hrvatske”, ističu oni.

“Budući da ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se pre 25 godina plebiscitarno opredelila za demokratiju, poručujemo Vam da ne pristajemo na njegove postupke, pretnje i omalovažavanja te da ćemo se svim snagama odupreti grubom nasrtaju na novinarske slobode”, dodaju na kraju saopštenja kojim se traži ostavka ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: