Badnjak "probio" kordon, jajima na povorku Srba

Raseljeni Srbi su na Badnji dan posetili Hram uspenja presvete Bogorodice u Đakovici i u portu doneli badnjak.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2016.

13:23

Badnjak
Tanjug

Oni su to učinili, iako je zbog njihovog dolaska u grad protestovalo nekoliko desetina kosovskih Albanaca, ali većih incidenata nije bilo.

Autobus sa raseljenim Srbima u portu crkve ušao je nešto pre podneva, uz negodovanje oko tridesetak kosovskih Albanaca, koji su ih po nevremenu i kiši čekali oko tri sata na nekoliko desetina metara od crkve, ispred policijskog kordona, koji je tu bio postavljen.

Raseljeni Srbi iz Đakovice poslednje dve godine nisu mogli da obiđu manastir, jer su se tome protivili pojedini lokalni Albanci, koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

Većih incidenata danas nije bilo, ako se izuzme bacanje jaja, grudvi snega i jabuka prema Srbima, koji su u tom trenutku bili u autobusu i van domašaja Albanaca, koji se protive njihovom povratku u grad, javio je Tanjugov dopisnik sa mesta zbivanja.

U Đakovici je bilo pojačano prisustvo policije, koja se mogla videti na svakom ćošku i u svakoj ulici koja je vodila prema Hramu uspenja presvete Bogorodice, a policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su ispred okupljenih Albanaca koji su protestovali.

Policija je Albance sprečila da dođu do manastirske kapije i tako što je ispred njih postavila i metalne ograde, pa nijednog trenutka nije bilo opasnosti po autobus u kojem su se nalazili raseljeni Srbi.

Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević rekao je novinarima da su današnji praznik i Božić nekada u Đakovici poštovali svi i da su Albanci nekada dolazili da Srbima čestitaju praznik.

"Tužan sam, jer putujem 800 kilometara da bih došao u svoj grad, svoju ulicu i da bih prošao pored kuće koja je na 100 metara odavde", rekao je Stanojević novinarima u porti manastira.

On je naglasio da im današnja poseta Đakovici znači mnogo i da se mora prihvatiti "da smo i mi deo Đakovice" i da jedino ako se shvati realnost, možemo ići ka budućnosti.

Stanojević je kazao da svi koji su grešili u prošlosti treba da odgovaraju i da treba da se zna da su Srbi "deo ovog grada" i da su nadležnima predali zahteve za povaratak u Đakovicu.

Autobus sa raseljenim Srbima, u pratnji policije, do Đakovice je došao iz Dečana, gde su Srbi prisustvovali službi povodom Badnjeg dana, a sa raseljenima je bio i predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je u izjavi Tanjugu rekao da su u ovaj deo Kosova došli kako bi poslali poruku mira.

"Nismo došli da izazivamo bilo kakve incidente i da provociramo. Okupljanje Albanaca je bespotrebno, komšije Srbe treba da dočekaju srdačno i tako pokažu volju da Đakovica ne bude monoetnička", rekao je Simić.

On je naglasio da Đakovica treba da postane onakva kakva je bila ranije - multietnička, a ne monoetnička.

U Đakovici je nekada živelo oko 12.000 Srba, a danas su u ovom gradu preostale samo četiri srpske monahinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: