Četvrtak, 03.12.2015.

08:29

Tusk: Migrantima nadzor 18 meseci pre ulaska u EU

Izbeglice koje pristižu u Evropu trebalo bi da 18 meseci budu zadržane do u prihvatnim centrima u cilju provere da bezbednosnog rizika, kaže Donald Tusk.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, AP

"Ako želite da nadzirete migrante i izbeglice, potrebno vam je više vremena od jednog minuta uzimanja otiska prsta. U međunarodnom zakonu, kao i u evropskom zakonu imamo to pravilo od 18 meseci, kao vreme nadzora koje nam je potrebno", rekao je Predsednik Evropskog saveta u intervjuu za "Gardijan" i još pet evropskih listova.

Kako je preneo "Gardijan", Tusk je ocenio da bi takva kontrola smanjila i spremnost izbeglica i migranata da se odvaže na težak put ka Evropi.

"Danas je pristup Evropi, jednostavno rečeno, previše lak", rekao je bivši poljski premijer.

Kako ocenjuje britanski list, Tusk se u intervjuu evropskim listovima u stavovima suprotstavio "najmoćnijem političaru Evrope", nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tvrdeći da među vladama EU nema većine koja podržava sistem kvota o međusobnoj raspodeli migranata među državama članicama.

Upravo je sistem kvota, kako podseća "Gardijan", ključna politika Merkelove u rešavanju migrantske krize, zbog koje se Nemačka našla među zemljama koje su najviše ugrožene.

Tusk je politiku "otvorenih vrata" Merkelove nazvao "opasnom".

Neki evropski lideri "su rekli da je ovaj talas migranata suviše velik da bi bio zaustavljen. Apsolutno sam siguran da treba da kažemo da je ovaj talas migranata previše velik da ne bude zaustavljen. Takva razlika u gledištima, međutim, mora biti rezultat zajedničkog napora. Nije reč o jednom lideru", rekao je, između ostalog, Donald Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: