Osuđeni terorista mozak napada u Parizu

Belgijanac Abdelhamid Abaud je označen kao inspirator i finansijer terorističkih napada u Parizu, potvrdila je francuska policija.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 16.11.2015.

08:55

Default images
screenshot

Veruje se da je Abaud iz Molenbeka, predgrađa prestonice Evropske unije koje se smatra leglom džihadista.

Poreklom iz Maroka, 27-godišnji Abaud se smatra jednim od najaktivnijih članova Islamske države u Siriji, a početkom godine je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog napada u gradu Vervijeru, u kom su ubijeni belgijski policajci.

Tada su istražitelji izrazili uverenje da je on lider džihadističke ćelije u Belgiji i da rukovodi regrutacijama radikalnih islamista koji potom postaju članovi Islamske države.

Francuski zvaničnici potvrdili su da je jedan od napadača ranije bio osuđivan zbog terorizma, prenosi AFP.

Abaud je uhapšen 17. januara ove godine u Grčkoj, zajedno sa još trojicom islamista, dva dana nakon što su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije Reduan Hagaui i Tarik Žadaun.

Ipak, nedugo zatim je pušten na slobodu i sumnja se da se vratio u Siriju, odakle komanduje operacijama terorista u Belgiji.

Francuski istražitelji su prethodno saopštili da se sumnja da je Salah Abdeslam “mozak operacije“, odnosno napada u prestonici Francuske.

Francuski zvaničnici saopštili su da su identifikovana još dvojica terorista koji su izvršili napade u Parizu.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je jedan od bombaša-samoubica koji su se razneli u koncertnoj dvorani "Bataklan" u Parizu 28-godišnji Francuz Sami Amimur, koji je 2012. godine bio optužen u istrazi krivičnih dela povezanih sa terorizmom, prenela je agencija AFP.

Njemu je tada sudskom odlukom određen policijski nadzor, ali je kasnije "nestao" sa policijskog radara. Na snazi je ipak i dalje bio međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Tužilaštvo navodi i da je od jutros u pritvoru troje članova Amimurove porodice.

Drugi identifikovani napadač je, takođe, bombaš-samoubica koji se razneo u blizini stadiona "Stad de Frans", a kod kojeg je pronađen sirijski pasoš na ime Ahmada el Mohamada, 25-godišnjaka rođenog u Idlibu.

Tužilaštvo navodi da se njegovi otisci prstiju poklapaju sa otiscima osobe koja je u oktobru registrovana u Grčkoj i koja je nastavila put dalje.

Francuske vlasti, ipak, navode da autentičnost tog sirijskog pasoša još treba da bude proverena.

U više terorističkih napada u Parizu je u petak poginulo više od 130 ljudi, dok je njih više od 350 povređeno. Odgovornost za te napade je preuzela Islamska država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: