Istraga zbog "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji"

Policija traga za osobama koje su u nedelju uveče u Bujanovcu skandirale "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji", prenose lokalni mediji. Albanci osudili incident.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

18:03

Default images
Foto: Screenshot/bujanovacke.co.rs

Nekolicina Albanaca u Bujanovcu i Preševu su u nedelju veče na ulicama proslavili plasman fudbalske reprezentacije Albanije na Evropsko prvenstvo, a pojedini su u Bujanovcu skandirali: "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji". Policija radi na otkrivanju počinilaca.

Više tužilaštvo dalo je nalog Policijskoj upravi u Vranju za podizanje krivične prijave protiv nepoznatog počinioca ili više njih koji su u nedelju uveče u Bujanovcu počinili krivično delo izazivanje verske netrpreljivosti, prenosi portal Bujanovacke.rs.co pozivajući se na nezvanična saznanja iz policije.

Tokom slavlja u Bujanovcu čulo se skandiranje "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji”, čime je, po oceni Tužilaštva, počinjeno krivično delo izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti, navodi taj portal na srpskom jeziku.

Slavlje koje je započelo u lokalnim kafićima, zatim nastavljeno vožnjama u koloni ulicama Bujanovca i Preševa eskaliralo je uvredljivim povicima i govorom mržnje u Bujanovcu, preneo je portal "Južne vesti".

Portali na albanskom jeziku, kao i portal bujanovacke.rs.co objavilili su snimke navijača koji slave u Preševu i Bujanovcu na kojima se vidi dosta mladih ljudi od kojih su neki nosili obeležja reprezentacije Albanije i simbola te države.

Albanci osudili incident

Većina Albanaca osuđuje antisrpsko skandiranje sinoć u Bujanovcu posle pobede fudbalske reprezentacije Albanije nad Jermenijom i istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj, prenosi postal Bujanovacke.co.rs.

Skender Destani, lider Demokratske unije doline, skandiranje poredi sa fašističkim pokličima:

"U najmanju ruku to je strašno. Te izjave su fašističke. Ja tako nešto ni u snu nisam mogao da očekujem. Tako nešto ja u Bujanovcu ne pamtim. Istorija ovog kraja tako nešto ne pamti. Osuđujem takve postupke do kraja, a oni koji su to skandirali nisu Albanci, to su naši protivici", kaže Destani.

Ragmi Mustafa, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje u bujanovačkom parlamentu, smatra da slika koja je sinoć obišla svet nije slika Bujanovca.

"Slika koja je sinoć iz Bujanovca otišla u svet, nije slika Bujanovca danas. Naravno da osuđujem takvo ponašanje. Ali, treba reći i to, da su to isto skandirali i takve poruke Albancima uputili srpski navijači u Beogradu na prethodnoj utakmici dveju reprezentacija. To dakle jesu navijački obračuni, ali oni ne oslikavaju Bujanovac", smatra Mustafa.

Nedžat Behljulji, vlasnik bujanovačke TV Spektri i funkcioner Demokratske partije predsednika Bujanovca Nagipa Arifija, misli da ono što se dešavalo sinoć u Bujanovcu nema veze sa sportom, uz poruku političarima i huliganima da im nije mesto u sportu.

"Svako od nas ima pravo da navija za klub koji voli i tu nema ništa loše. Loše je to što u trenucima slavlja mešamo i emocije nekog fiktivnog patriotizma i želju za nekom osvetom iz prošlosti! Na mestima gde se okupi više stotina ili hiljada vatrenih navijača koji slave uspeh svoje ekipe, uvek će se tu naći i nekoliko desetina navijačkih huligana koji će iskaliti svoju mržnju prema nečemu što nema veze sa sportom. Tako će biti i u Mitrovici kada neki srpski klub pobedi, tako će biti i u Bujanovcu kad pobedi Albanija. Budimo pravi navijači, čak i navijački fanatici, ali ne huligani! I ja se radujem kada se Albanija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, takođe se radujem kad Čelzi osvoji Premier ligu, radovao sam se ranije kada sam gledao na desetine derbija Partizana i Zvezde, uvek kada bi pobedila ekipa koju volim jer sam partizanovac. Ali, više derbi ne gledam jer na stadionu ima više huligana nego zajedno u Bujanovcu i Mitrovici. Na sreću nas normalnih, i na jednoj i na drugoj strani ima nas više, i biće nas još više i više", poručuje Behljulji.

Agon Islami, urednik portala www.lugina-lajm.com i NVO aktivista, kaže da su događaji u nedelju izazvani skandiranjem srpskih mladića “Kosovo je srce Srbije” u četvrtak, posle utakmice u Elbasanu u kojoj je Srbija pobedila Albaniju sa 2:0.

"Mislim da ne treba pridavati veliku pažnju takvim skandiranjima, jer ako se bavimo time onda bi pažnju trebalo posvetiti utakmici Srbije i Albanije prošle godine, kada je 40.000 vikalo “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, i to u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Mislim da država treba da posveti pažnju mladima, da im nađe posao, a sličnih skandiranja će ovde biti ponovo", kaže Islami.

Ponašanje dela lokalnih Albanaca u Bujanovcu danas je oštro osudio i predsednik Koordinaciong tela za Preševo Bujanovac i Medvedju Zoran Stanković zatrživši od nadležnih organa da utvrde, što pre, sve činjenice o tim dešavanjima

On je rekao Tanjugu da treba utvrditi i da li je to bilo spontano okupljanje ili organizovano i da li, "ako je bilo organizovano, treba utvrditi ko ga je organizovao".

"U svakom slučaju, ne podržavamo takvo ponašanje, jer su prekršeni svi kodeksi i norme navijačkog ponašanja", rekao je Stanković.

Dešavanja u Bujanovcu osudio je, kako je preneo OK radio, i poslanik SPS Zoran Antić istakavši da je to što se desilo "pitanje za predstavnike nadležnih organa Srbije, predstavnike Evropske unije i medjunarodnih organizacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: