Nobel za mir za demokratizaciju u Tunisu

Nobelova nagrada za mir dodeljena je Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

11:02

Default images
Foto: Getty Images

Posle revolucije koja je pokrenula "arapsko proleće", poznate i kao "jasmin revolucija", nastupila je demokratska tranzicija koju su od 2013. predvodile četiri organizacije civilnog društva - Lige za ljudska prava, Reda advokata, Udruženja zaposlenih i Ujedinjenih sindikata.

"Kvartet" je dobio Nobelovu nagradu za "odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu nakon 'jasmin revolucije' 2011. godine".

"Kvartet je formiran 2013. godine kada je proces demokratizacije bio na rubu kolapsa, nakon političkih ubistava i nemira u celoj zemlji. Kvartet je uspostavio alternativu, miran politički proces u vremenu u kome je zemlja bila na ivici građanskog rada", navodi se u obrazloženju Norveškog Nobelovog komiteta.

Kako se navodi, četiri organizacije predstavljaju različite sektore i zalažu se za različite vrednosti u društvu Tunisa i na osnovama ozbiljnog dogovora su sa uspehom odigrale ulogu medijatora i predvodnika ka mirnom razvoju demokratije.

"Arapsko proleće je počelo u Tunisu, ali se ubrzo raširilo... U mnogim zemljama borba za demokratiju i osnovna prava je ili u zastoju ili je doživela brojne neuspehe. Međutim, u Tunisu se odvija demokratska tranzicija zahvaljujući živom cilvinom društvu, koje traži poštivanje osnovnih ljudskih prava", piše u obrazloženju.

Napor "Kvarteta" se opisuje kao "ključan" za kulminaciju revolucije u vidu mirnih, demokratskih izbore prošle jeseni.

"Primer Tunisa ukazuje na vrednost dijaloga i osećaja nacionalne pripadnosti u regijama pogođenim konfliktima", navodi se u obrazloženju Norveškog Nobelovog komiteta.

Kako ističe AP, ova nagrada je "velika pobeda za zemlju koju su ove godine pogodila dva teroristička napada".

Pre proglašenja dobitnika, petočlani norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade nije dao nikakve nagoveštaje o tome ko će biti ovogodišnji laureat, a među nominovanima su, izmedju ostalih, bili papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, eritrejski sveštenik Musi Zerai i saudijski bloger Raif Badavi.

Prošle godine, nagradu su podelili pakistanska devojčica i aktivistkinja Malala Jusafzaj i indijski borac za prava deteta Kajlaš Satijarti.

Među dobitnicima prestižne nagrade su Nelson Mandela, Aung San Su Ći, Martin Luter King, ali i mnogi čiji je izbor podigao mnogo prašine i koji je nagradu načinio jednom od najkontroverznijih - samo u ovom veku tu su kontroverzni izbori američkog predsednika Baraka Obame (2009), Ala Gora (2007), Evropske unije (2012), Džimija Kartera (2002)...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: