Janković: Čini mi se da je predsednik prevideo...

Ombudsman Saša Janković rekao je za “Blic“ da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije tražio po zakonu.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

07:12

Default images
foto: Tanjug

On je na taj način odgovorio na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića kojom je on obrazložio odbijanje preporuke za smenu Petra Cvetkovića.

Janković je rekao da Nikolić nije odmah odbio preporuku, već je tražio stav ministra odbrane Bratislava Gašića.

Nikolić je najpre rekao da je odbio preporuku jer je Gašić odlučio da unapredi Cvetkovića, a potom naveo da je to učinio jer je Janković pogređio u proceduri.

“Ministar je obavestio predsednika da direktora treba unaprediti i o tome me je Nikolić obavestio. Sve je to formalno ispravno i elegantno urađeno. Zato mi je nejasno o čemu je pričao predsednik Srbije kada je rekao da misli da sam pogrešio u proceduri, a on me je upozorio, pa sam ja prihvatio. Čini mi se da je predsednik prevideo razliku između zakonom propisane preporuke i zakonom propisanog predloga za razrešenje“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, ključno je da je istim aktom preporučio i smenu Gašića, zbog čega njemu, kao ovlašćenom, nije preporučio razrešenje Cvetkovića.

“Kamo sreće da ovim proceduralnim stvarima ne moram da opterećujem građane, ai moram. Ne bilo ko, već predsednik je rekao da je zaštitinik građana pogrešio u proceduri, a reč predsednika obavezuje, makar na odgovor“, zaključio je Janković u izjavi za "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: