Stefanović: Srbija pomaže jer zna šta su izbeglice

Ne postoji nikakva opasnost da se u Srbiji u novom izbegličkom talasu "zaglavi" više hiljada izbeglica iz Azije i Afrike, kaže Nebojša Stefanović za „Novosti“.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

00:15

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, ministar unutrašnjih poslova je naveo da „tim ljudima cilj nije naša zemlja već države EU“.

On je u intervjuu za „Večernje novosti“ od petka ocenio da se nikad nije desilo da je neko uspeo da zaustavi tako veliki broj ljudi.

"Velike seobe nemoguće je ukočiti bodljikavim žicama, zidovima i ogradama. Građani Srbije ne treba da strahuju od raznih fantastičnih teorija koje se mogu čuti", rekao je ministar.

Upitan da li Srbija sa ekonomskog aspekta može da nastavi s pružanjem pomoći izbeglicama, Stefanović je rekao da je situacija "teška, ne samo finansijski već i zbog broja angažovanih ljudi", ali je i dodao da se "ne može sve meriti novcem".

"Naš odnos prema izbeglicama maksimalno je u skladu s principima i vrednostima demokratskog društva, a to košta državu svakog dana između 15.000 i 20.000 evra, bez dnevnica za ljude na terenu. Ali ne može se sve meriti novcem. Ne dolaze ti ljudi jer su bahati. Srbija pruža solidarnost jer dobro znamo šta znači biti izbeglica", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Evropa nije spremno dočekala ovaj problem zbog čega su sada neophodne brze i efikasne akcije.

"Činjenica je da migracije neće stati. Sada više nisu dovoljni seminari i konferencije već sveobuhvatno rešenje svih evropskih zemalja i jasan plan za prihvat izbeglica. Ako ga ne bude, dovešće se u pitanje opstanak 'šengena' i sloboda kretanja", ocenio je ministar.

Kako je naveo, Srbija trenutno raspolaže sa kapacitetima za smeštaj oko 1.000 izbeglica, a radi se na njihovom proširenju.

"Ti kapaciteti nisu popunjeni ni 20 odsto što pokazuje jasnu želju izbeglica da ne ostanu u Srbiji. Mi ih ne možemo naterati da ostanu ovde ali kao zemlja koja želi da bude član EU, pokazujemo da smo spremni da preuzmemo deo tereta", istakao je Stefanović.

Upitan da li među izbeglicama ima i terorista, ministar je kazao da bezbednosne službe i policija intervjuišu i kontrolišu svakog o uđe u Srbiju, a bezbednosno je interesantan.

"Proveravaju se svi vojno sposobni koji su mogli da učestvuju u ratu u Siriji ili Iraku. Zasada nijedna osoba koja je prošla kroz Srbiju nije identifikovana kao sledbenik neke vrste radikalnog terorizma ili kao neko ko bi mogao da ugrozi bezbednost naše zemlje", rekao je Stefanović i dodao da je za osam meseci, kroz Srbiju prošlo više od 115.000 ljudi.

Govoreći o pokrajinskim i lokalnim izborima, ministar je naveo da bi "voleo da budu što pre" održani u Vojvodini i dodao da Srpska napredna stranka još nije vodila razgovore o eventualnim koalicijama za pokrajinske izbore.

Prema njegovim rečima, odluku o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima doneće premijer Aleksandar Vučić u narednih tridesetak dana.

"SNS je spreman na sve izborne scenarije. Ne bežimo od provere pred narodom na svim nivoima. Ali na premijeru je da sve pažljivo odmeri i donese odluku. To pitanje će se razmatrati u narednih tridesetak dana a premijer će se rukovoditi državnim a ne partijskim interesima", naveo je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: