"EU nije zvanično sprečila priliv migranata"

Nemoguće je predviđati da li će rasti broj migranata u Srbiji,ali je taj broj znatno porastao,izjavio je Pavle Kilibarda iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2015.

19:15

Default images

On je za B92 naveo da u Srbiji postoji pet centara za azil, sa kapacitetom od 800 mesta.

“Srbija ima pet centara za azil. Otvaranje novih centara možda nije najbolje rešenje. Vrlo je važno regulisatipravni položaj izbeglica i organizovati humanitarni odgovor“, naveo je on.

Kako je izjavio, Evropska unija nije zvanično sprečavala priliv izbeglica.

“Evropa im ne uskraćuje pravo izbeglica, ona nije zvanično sprečavala njihov dolazak. Ograda u Mađarskoj je stvar mađarske politike, a ne politike Evropske unije kao takve. Srbija mora koliko je to moguće u skladu sa svojim kapacitetima da pruži podršku izbeglicama. Ovo nisu migranti, ovo su izbeglice“, naglasio je Kilibarda.

Kilibarda navodi da dosad nije bilo nikakvih prijava da građani ugrožavaju prava pristiglih.

“Razgovarali smo sa mnogima koji znaju nešto o krijumčarima ljudi. Tražilac azila nije kriminalac, već onaj koji njihov ilegalni prelaz organizuje. Izbeglice su uglavnom žrtve krijumčara jer dobijaju lažne informacije“, ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: