Ubijen vodeći general u Burundiju

Vodeći burundijski general i bliski saradnik predsednika Pjera Nkurunzize ubijen je u glavnom gradu Burundija u napadu iz zasede na automobil u kojem je bio.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

15:36

Default images

Ubijeni general Adolf Nšiminirama smatran je za de fakto šefa unutrašnje bezbednosti, pa čak i za čoveka broj dva režima u Burundiju.

Vozilo u kome se nalazio general je prvo pogođeno dvema raketama, a onda zasuto vatrom iz automatskog oružja. Osim generala, poginuo je i njegov vozač, saopštila je policija.

Do ovog ubistva je došlo samo nešto više od nedelju dana kako je predsednik Nkurunziza proglašen pobednikom kontroverznih izbora, čime je obezbedio treći uzastopni predsednički mandat, uprkos protestu opozicije i osudama iz inostranstva.

U višemesečnim protestima zbog kandidature Nkurunzize, koje je vlada krvavo ugušila, poginulo je najmanje 100 ljudi, a sredinom maja pokušan je i državni udar, navodi francuska agencija.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo generala Nšimirimane, a policija je saopštila da je u vezi s ovim napadom uhapšeno sedam osoba.

Strahuje se da bi obnavljanje konflikata u Burundiju moglo ponovo da aktivira nasilje između etničkih Hutua i Tutsija i dovede do još jedne katastrofe u centralnoafričkoj oblasti Velikih jezera.

U poslednjem građanskom ratu u Burundiju, okončanom 2006. godine, poginulo je najmanje 300.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: