Četvrtak, 30.07.2015.

12:40

Upozorenje Grcima: 41 stepen, ne izlazite napolje

Temperatura u Grčkjj je u "crvenoj zoni" jer se danas očekuje da dostigne 41 stepen Celzijusa po čemu će današnji dan biti rekordan za ovu godinu.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta/AP

U većini gradova Grčke temperatura je pre podne bila iznad 30 stepeni, a najviša u Atini (37), dok je u Solunu izmereno 30, ali u Irakliju, na Kritu, bilo je svega 18 stepeni.

Na severu Grčke temperatura bi danas trebalo da bude do 36 stepeni, na jonskim ostrvima i Peloponezu do 39, u istočnim kopnenim delovima Grčke do 41 stepen, a na Kikladama, Dodekanezima i Kritu do 37 stepeni.

U Atini se danas očekuje 40 stepeni, a u Solunu 37.

Posle današnjih 40 stepeni i više, zahlađenje uz kišu se očekuje od sutra popodne, ali samo na severu Grčke, a drugde tek u subotu.

Generalni sekretarijat Grčke za civilnu zaštitu je izdao upozorenje da se danas uopšte ne izlazi na sunce, ni u jedno doba dana, već da se ostane u senci, uz izbegavanje fizičkog rada, teških obroka i alkoholnog pića.

Preporučuje se što više voća i povrća, vode i voćnih sokova, kao i unošenje soli da bi se očuvali elektroliti u organizmu.

Generalni sekretarijat stanovništvu preporučuje često tuširanje mlakom vodom tokom dana, a u međuvremenu vlažne obloge na glavi i vratu.

Hroničnim bolesnicima je preporučeno da se posavetuju s lekarima o izmeni terapije zbog vrućine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: