"Od rezolucije zavisi put Srbije u EU"

Od razmatranja rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN zavise i budući odnosi balkanskih država i perspektiva Srbije da uđe u EU, piše "Komersant".

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

11:53

Default images
Foto: Thinkstock

List navodi da je Velika Britanija pripremila svoj tekst rezolucije pre skoro mesec dana, koji je u Beogradu negativno ocenjen, jer ne doprinosi pomirenju u regionu.

Ali dodaje se da bi odbacivanje rezolucije imalo ozbiljne posledice jer Zapad posmatra odnos Srbije prema tragediji u Srebrenici kao svojevrsan test - da li je Beograd spreman da se distancira od prošlosti i da jednoznačno sledi put evrointegracije.

Komersant piše da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izražavajući žaljenje što Srbiju nisu čak ni pozvali na sednicu SB UN, stavio do znanja da od toka razmatranja zavisi njegovo prisustvo na godišnjici tragedije u Srebrnici 11. jula.

"To upozorenje je veoma ozbiljno i može da ima dalekosežne posledice za odnose Srbije sa EU", piše list i podseća da u Beograd stiže nemačka kancelarka Angela Merkel, i da "od rezultata posete zavisi početak pregovora o integraciji Srbije u EU".

Normalizacija odnosa Srbije sa Bosnom biće nemoguća bez zbližavanja njihovih pozicija o Srebrenici, tako da u suštini, od rezolucije SB UN zavise perspektive srpske evrointegracije, navodi list.

Komersant piše da to izgleda razumeju i na Zapadu, ne želeći da razruše već izgrađene mostove sa Srbijom, ali da će inicijatori rezolucije teško odbaciti kvalifikaciju genocid, kako je Haški tribunal okvalifikovao događaje u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: