Lavrov se priključuje pregovorima sa Iranom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov priključiće se danas pregovorima međunarodne posredničke šestorke i Irana u Beču, saopšteno je u Moskvi.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

18:13

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Agencije izveštavaju iz glavnog grada Austrije da se večeras očekuje povratak i ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

AFP izveštava, pozivajući se na američkog zvaničnika, da će se američki državni sekretar Džon Keri obratiti javnosti i govoriti o napretku u pregovorima u iranskom nuklearnom programu.

Keri je danas razgovarao sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom u bečkom hotelu "Pale Koburg" (Palais Coburg), gde pregovori ulaze u deveti dan, izvestio je AP.

Ističući da su pregovori u završnoj fazi, ruske novinske agencije prenose potvrdu ruskog Ministarstva inostranih poslova da će se Lavrov priključiti pregovorima grupe P5+1 i Irana.

RIA Novosti prenosi i izjavu diplomatskog izvora iz delegacije sa Zapada, da bi glavne sankcije Iranu mogle da budu ukinute do decembra ove godine, ukoliko se reše sva pitanja vezana za moguću vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa.

Velika Britanija, Nemačka, Kina, Francuska, Rusija i SAD uz učešće EU i Irana rade na sporazumu o nuklearnom programu, a prema ranijim dogovorima on je trebalo da bude pripremljen do 30. juna.

Međutim, tokom pregovora odlučeno je da se rad produži do 7. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: