"Austrija prijatelj svih država Zapadnog Balkana"

Austrija podržava integraciju svih država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, poručio je danas iz Podgorice sef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2015.

18:30

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je ukazao na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija, ali i saradnje u regionu.

Kurc, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem potvrdio je da je Austrija "veliki prijatelj svih država Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore".

Austrijski zvaničnik je ukazao da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja Uniji, a ta tema je, dodao je, značajna i za investitore.

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

"To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude", rekao je ministar, uz objasnjenje da bez slobode medija nema demokratije.

Dva ministra su razgovarala i o saradnji u regionu, Lukšić je austrijskom kolegi predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO savezu, a složili su se i da je njegova poseta bitna i zbog samita o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Kurc se sastao i sa predsednikom Filipom Vujanovićem i naglasio da će Austrija i dalje "snažno podržavati evropske integracije Crne Gore", kao i da to nije samo interes te države, "već i Evropske unije i svake nene članice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: