Hakeri širom sveta pomažu Islamskoj državi

Sve je veća grupa hakera koji pomažu ekstremističkoj organizaciji ID da širi svoje poruke, tako što hakuju medijske organizacije i internet sajtove.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

14:05

Default images
Foto: Beta/AP

To je upozorila kompanija "Fajr aj" koja se bavi tehnološkom bezbednošću.

"Mnogi odlaze u Siriju kako bi se borili na strani IS, ali drugi način borbe je da ostanete kod kuće i radite to iz svog doma", rekao je Dejvid Merkel, šef tehnološkog odseka kompanije "Fajr aj".

"Ako imate pristup internetu i određene veštine hakovanja, definitivno možete da doprinesete borbi", dodao je on, prenela je britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Merkel je istakao da je IS poznata po korišćenju alata za sajber napade u konfliktnim zonama kako bi prikupila podatke o neprijateljskim snagama.

Međutim, postoji puno dokaza da ljudi širom sveta pomažu IS u izvođenju sajber napada i širenju propagande.

Bilo je teško pripisati ove napade direktno Islamskoj državi, ali nema sumnje da su oni izvedeni pod zastavom ove organizacije, smatra Merkel.

Iz kompanije "Fajr aj" poručuju da su primetili napade na male kompanije i naloge društvenih mreža koje pripadaju američkim TV stanicama i na druge novinske kuće u svetu, a koji su izvedeni po uzoru na napade IS.

Napad koji je nedavno onemogućio rad francuske stanice TV5 Mond na nekoliko sati, očigledno su izveli simpatizeri pre nego pripadnici IS, dodao je Merkel.

Činjenica da je Islamskoj državi trebalo nekoliko sati da, putem zvanične komunikacije na društvenim mrežama, preuzme odgovornost za napad pokazuje da ona zasigurno nije bila organizator napada.

Osim toga, na mnogim veb sajtovima pojavili su se video snimci i poruke sa propagandom IS, koje su tu postavili hakeri koji podržavaju ciljeve grupe.

Nedostatak veze između napada i hijerarhije Islamske države otežao je predviđanje šta će sledeće napasti i zbog čega, zaključio je Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: