I CG na oprezu zbog Makedonije

Crna Gora je podigla budnost svih službi na viši nivo i pojačala komunikaciju sa kolegama u regionu, izjavio je danas crnogorski ministar Igor Lukšić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

23:01

Default images

On je rekao da je pojačana komunikacija sa kolegama u regionu, kako u liniji spoljne politike, tako i resorno, javila je Radio Televizija Crne Gore.

Lukšić je na konferenciji za novinare sa šefom letonske diplomatije Edgarsom Linkevičsom rekao da je već u subotu, posle saznanja da je počela akcija bezbednosnih snaga Makedonije, razgovarao sa svojim makedonskim kolegom Poposkim, a imao je i komunikaciju sa kolegama iz Vlade koji su u kontatku sa ministrima država regiona.

"Ono što je veoma važno, jeste da smo svi izuzetno zabrinuti zbog situacije u Makedoniji, zbog žrtava. Nažalost, ovo može da nas podseti na neke događaje iz poslednje decenije 20. veka, kada je dolazilo do žrtava u sličnim sukobima. Ovo je, zaista, nešto što ne želimo da se, ni na koji način, vrati“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Lukšić je ocenio da su aktivnosti koje je preduzela Vlada Makedonije na suzbijanju terorizma doprinos i istovremeno svedočenje da pitanje sigurnosti i bezbednosti nikada ne možemo uzeti zdravo za gotovo, pogotovo kada je terorizam u pitanju.

„Iz tog razloga je veoma važno da pojačamo saradnju u regionu koja je dobila nove forme, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo, pre svega u regionu, ali i na Bliskom istoku“, kazao je on.

Povodom tragičnih dešavanja u Makedoniji, ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore izrazilo je najdublje žaljenje.

"Ubistvo osam policajaca i ranjavanje građana u Kumanovu najoštrije osuđujemo i smatramo napadom na mir, stabilnost i bezbednost Republike Makedonije, njen ustavni poredak i suživot naroda u Makedoniji“, kazao je on.

Ministarstvo izražava nadu da će istraga što skorije dati odgovore na pitanja o napadima, motivima i izvršiocima, čime će se doprineti bezbednom funkcionisanju makedonskih demokratskih institucija, kao i miru, stabilnosti i evropskoj budućnosti našeg zajedničkog regiona, prenela je RTCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: