Haos u Tel Avivu, više povređenih

Protest nekoliko hiljada Etiopljana jevrejskog porekla u Tel Avivu protiv rasizma i brutalnosti policije, prerastao je u veliko nasilje.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 03.05.2015.

21:30

Default images
Foto: Beta/AP

Najmanje 56 policajca i 12 demonstranata je povređeno, a 43-oje ljudi je uhapšeno, saopštle su policija i služba hitne pomoći.

Demonstranti su najpre blokirali glavni autoput, a potom su se do kasno u noć sukobljavali s policajcima, koji su ih rasterivali na konjima. Demonstranti su bacali kamenice i flaše na policajce u opremi za rasturanje nereda.

Policija je razmestila policajce na konjima i uz pomoć vodenih topova, šok bombi i suzavca pokušala da kontroliše izgrednike u centralnom delu Tel Aviva, gde je vlado haos na koji ovaj grad nije navikao.

Lokalni mediji su izvestili da su demonstranti izazvali požar u gradskoj kući i udarali po policijskim vozilima.

Izraelski televizijski Kanal 2 javio je da su demonstranti došli iz čitave zemlje.

"Dosta mi je bilo takvog ponašanja policije, ja im jednostavno ne verujem više... kada vidim policiju pljunem na zemlju," rekla je jedna demonstrantkinja, koja se nije predstavila, za izraelski TV Kanal 2.

"Naši roditelji su godinama ponižavani. Mi nismo spremni da i dalje čekamo da bismo bili priznati kao jednaki građani. Možda će potrajati nekoliko meseci, ali će se desiti," rekao je drugi demonstrant za TV Kanal 10. Nezadovoljstvo izraelske etiopske zajednice proključalo je nedavno, nakon što je objavljen snimak na kome se vidi kako jednog vojnika, poreklom iz Etopije, tuče policajac.

Dvojica policajaca su suspendovana pod sumnjom da su koristila prekomernu silu.

Premijer je večeras pozvao na mir i uspostavljenje reda, preko Fejsbuka, najavivši da će se svaka optužba pažljivo proučiti. Demonstranti su marširali u Tel Avivi duvajući u pištaljke i vičući: "Nasilnim policijskim oficirima mesto je u zatvoru".

Hiljade etiopskih Jevreja žive u Izraelu. Mnogi od njih su tajno dovezeni avionima u tu zemlju 1984. i 1990. godine, ali njihovo uklapanje u izraelsko društvo je bilo teško.

Iako su Jevreji, Etiopljani se žale na rasizam, manjak mogućnosti u izraelskom društvu, endemsko siromaštvo i rutinsko policijsko zlostavljanje, navodi Asošijeted pres.

Šef izraelske policije Joahanin Danino rekao je za Kanal 10 izraelske televizije da nasilje male manjine ne služi njihovoj borbi i da će, ko god povredi policiju ili civile, biti izveden pred lice pravde.

Aktivisti su rekli da ne žele da nasilje eskalira do nivoa koje je viđeno u Baltimoru, gde je smrt jednog čoveka u policijskom pritvoru izazvalo nerede.

Jedan demonstrant je u Tel Avivu na centralnom Trgu Rabin nosio transparent s natpisom: "Bibi, bolje da nisi pustio da Baltimor dosegne do Izraela", misleći na premijera Benjamina Netanijhua.

Bile su ovo druge demonstracije u poslednjih nekoliko dana i demonstranti su najavili da će se nastaviti.

U Jerusalimu se protestvovalo u četvrtak, kada je 12 demonstranata i troje policajaca povređeno.

Netanijahu će se sastati danas sa predstavnicima etiopske zajednice i vojnikom koji je dobio batine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: