Da li Eparhija legalno seče šumu?

U poslednjih mesec dana masovno se seče šuma u zaštićenom predelu oko manastira Prohor Pčinjski, kojim gazduje Vranjska eparhija.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2015.

17:55

Default images

Zelena mreža juga Srbije optužuje Eparhiju da neplanski i bez dozvole seče vredno šumsko bogatstvo, dok u Eparhiji tvrde da sve rade po zakonu i da imaju potrebne dozvole.

U zaštićenim šumama koje je država poverila Eparhiji vranjskoj na gazdovanje na stotine posečenih stabala hrasta. Drvoseče su ostavile samo panjeve i ogoljene delove planine.

“Uništili su bukvalno sve što vredi i što ne vredi“, rekao je Rade Vasilev iz Zelene mreže.
U Eparhiji vranjskoj, koja gazduje na 2600 hektara u predelu izuzetnih odlika u dolini Pčinje, tvrde da za seču stabala imaju sve potrebne dozvole. U poslednjih mesec dana posekli su 239 stabala.

“Osim sve potrebne dokumentacije koju imamo, na teren je izašao i šumski lovni inspektor, koji je rekao da ne postoje nikakve prepreke za seču. Ta stabla nisu namenski sečena za prodaju, već zbog nege šume“, rekao je Milan Stojiljković, inženjer šumarstva u Eparhiji vranjskoj.

U udruženju Zelena mreža juga Srbije tvrde da posečena stabla nemaju žigove, zbog čega je nemoguće utvrditi koliko šume je posečeno.
“Ovo drvo seče Eparhija vranjska i ovo drvo se seče da se neko obogati“, navodi Đoka Marinković iz Zelene mreže.

U poslednjih 10 godina Zelena mreža je podnela više od 100 prijava za nelegalnu seču šume u zaštićenim predelima i rezervatima prirode Prohor Pčinjski, Vlasina i planina Kukavica

Meštani planinskih sela iznad manastira Prohor Pčinjski, ako žele da seku sopstvenu šumu, moraju da dobiju posebne dozvole.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrđeno nam je da je 2013. godine Eparhiji vranjskoj odobreno da u narednih deset godina gazduje nad 55 hektara sopstvene i još 2550 hektara državne šume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: