Žrtve Srebrenice ogorčene

Preživele žrtve rata u BiH ogorčene su zbog toga što je sud u Holandiji presudio da general u penziji Tom Karemans ne bude krivično gonjen.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

14:50

Default images
Foto: Beta/AP

Karemans je komandovao holandskim mirovnjacima u Srebrenici.

U odluci vojnog odeljenja višeg suda u Arnemu navodi se da Karemans ne može biti krivično gonjen na osnovu komandne odgovornosti.

Kako prenosi agencija Fena, porodice tri žrtve genocida u Srebrenici zatražile su da Karemans i još dva pripadnika holandskih mirovnih snaga budu gonjeni za smrt tih osoba jer su ih, kako tvrde, predali Srbima umesto da im pruže zaštitu.

U razgovoru za Fenu predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je da se žrtve ne poštuju nego se na ovakav način kažnjavaju, a zločinci nagrađuju.

Istakla je da se "zna da je Karemans bio saučesnik dešavanja u zaštićenoj zoni Srebrenica" i da poseduju saznanja da je holandski bataljon po dolasku u Srebrenicu odmah počeo sarađivati s Vojskom Republike Srpske.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida u BiH Murat Tahirović kaže da ovakvom odlukom suda Holandija štiti svoje generale i naglašava da su žrtve očekivale da će Holandija pokrenuti postupak protiv Karemansa pa da se tim postupkom dokaže njegova (ne)odgovornost.

"Ovim potezom su pokazali da štite interese svojih generala i da nisu spremni da se suoče s činjenicama o stradanju u Srebrenici, a za koje je kriv i sam Karemans koji je dogovarao postupke koji su na kraju imali ogromne posledice po srebreničke Bošnjake", zaključio je Tahirović.

Zastupnici porodica srebreničkih žrtava ranije su rekli da će se obratiti sudu u Arnemu i da će se, ukoliko taj korak ne bude uspešan, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U odvojenom slučaju, Apelacioni sud u Hagu je 5. jula 2011. godine, po tužbi rođaka tri ubijena Bošnjaka, odlučio da je holandska država odgovorna za njihovu smrt u vreme zločina nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Apelacioni sud je ocenio da holandski bataljon u mirovnim snagama UN-a, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, "nije trebalo da te ljude preda Srbima".

Sud je naložio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu, piše agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: