Holanđaninu ne sude za Srebrenicu

Vrhovni sud Holandije je doneo odluku da komandant holandskih mirovnih trupa neće biti optužen za učešće u zločin u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

12:18

Default images
screenshot

Odeljenje za vojne slučajeve suda u Arnhemu je navelo da general Tom Karemans ne može biti krivično gonjen za komandnu odgovornost.

Rodbina troje žrtava masakra u Srebrenici je zatražila da Karemans i još dvojica pripadnika mirovne misije iz Holandije budu optuženi, navodeći da su ih oni predali srpskim vojnim snagama, iako je trebalo da im pruže zaštitu.

“Zamenik komandanta bataljona nije morao da zna da MUhamed Nuhanović može da se suoči sa rizikom pošto napusti bazu“, navodi se u odluci suda.

Nihanovićev otac Ibro je bio prestar da bi bio vojno sposoban, pa je mogao da ostane u okviru baze, ali je on dobrovoljno odlučio da je napusti zajedno sa svojom ženom i sinom.

"To je bila hrabra odluka, zbog koje on zaslužuje veliko poštovanje. Ali to je bila njegova sopstvena odluka, za koju se niko drugi ne može smatrati odgovornim", istakao je holandski sud.

Treći musliman je Rizo Mustafić, električar zaposlen od strane holandskog bataljona. On je zbog te činjenice imao pravo da ostane u bazi UN, ali mu to nije rečeno.

Taj propust je mogao da predstavlja osnovu za optužnicu za ubistvo iz nehata, ali je u međuvremenu zastupila zastara, zaključio je sud.

U Srebrenici je za vreme rata u BiH ubijeno oko 8.000 muslimana, a između ostalih, za genocid u Srebrenici optuženi su bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Preživele žrtve rata u BiH ogorčene su zbog toga što je sud u Holandiji presudio da general u penziji Tom Karemans ne bude krivično gonjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: