Dodikov avion se vraća u Banjaluku

Avion Vlade RS, kojim je predsednik Milorad Dodik krenuo za Jerevan, vraća se u Banjaluku, pošto nije mogao da u Bugarskoj čeka dozvolu za prelet preko Turske.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

16:23

Default images
Foto: Tanjug

Dodik je nekoliko sati čekao u Burgasu, u Bugarskoj, da turske vlasti odobre prelet aviona kojim je krenuo za Jermeniju, povodom stote godišnjice otomanskog pogroma nad Jermenima, objavile su banjalučke Nezavisne novine.

U tekstu se navodi da je predsednik RS ranije dobio dozvolu za prelet preko turske teritorije.

"Iako je ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije", navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

On je, na poziv predsednika Jermenije Serža Sargsjana, krenuo u Jerevan gde je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obežavanju 100 godina od genocida nad Jermenima, navodi FENA.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

Na taj Dodikov potez reagovao je potpredsednik Repubike Srpske Ramiz Salkić, ocenivši "licemernim" Dodikovo ponašanje.

"Neprimereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negde, a u isto vreme ne podneti za sve ove godine, koliko Dodik vrši vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svet", rekao je ranije Salkić.

Dodik je prošle sedmice u Narodnu skupštinu RS uputio predlog rezolucije o osudi genocida nad Jeremenima.

Istoričari procenjuju da je za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj ubijeno 1,5 miliona Jermena. Turska negira da je to bio genocid, tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su to samo bile žrtve gradjanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva što je donelo gubitke na obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: