Šta posle susreta Cipras - Putin?

Dolazak grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u Moskvu je okrenuo novi list u odnosima Rusije i Grčke u momentima neokolonijanih ambicija EU prema Grčkoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

07:27

Default images
foto: Beta/AP

To su mišljenja lokalnih analitičara, koji navode da predsednik Vlade Grčke nikada nije planirao da od Vladimira Putina zatraži novac, već da popravi odnos.

“Prethodni premijer Antonis Samaras je bio prvi predsednik vlade u proteklih nekoliko decenija koji nije posetio Moskvu niti razgovarao sa visokim ruskim zvaničnicima. Moguće da je to uradio zbog Evropske unije, Brisela i Grčke, koji su tada širili svoj neokolonijalni uticaj na Grčku“, naveo je grčki novinar Aris Hadžistefanu.

On dodaje da Cipras pokušava da uradi “nešto drugačije“ i da posle mnogo godina Vlada Grčke ima inicijativu, naročito u traženju stranih partnera van Evrospke unije.

Prema njegovim rečima, poseta Ciprasa neće imati veliki uticaj na mogućnost ukidanja evropskih sankcija Rusiji, uz napomenu da Cipras nikada nije planirao da traži novac od Rusije.

“To je više politički, a ne finansijski problem... Postoje mnoge države koje nisu saglasne sa sankcijama Rusiji. To su Portugal, Španija, čak i Mađarska i Češka. Čak i u Berlinu mogu da se čuju drugačiji tonovi. Grčka može da postane most između sukobljenih strana“, smatra Hadžistefanu.

Stručnjak za međunarodno pravo Nik Skrekas ističe da će saradnja Grčke i Rusije u narednom periodu moći samo da bude bolja.

“Geostrateški to ima smisla, Rusija je dugo bila saveznik Grčke, istorijski te zemlje imaju dobre veze. Mnogo toga nam je zajedničko“, zaključio je Skrekas.

Susret Vladimira Putina sa Aleksisom Ciprasom u Moskvi protekao je u znaku potvrde bliskih odnosa dva naroda i država i najave jačanja ekonomskih odnosa.

Ciprasova poseta Rusiji je poruka EU o samostalnosti Grčke, ističu urednica portala „Sputnjik“ Ljubinka Milinčić i spoljnopolitčki komentator Boško Jakšić.

Nemački tabloid "Bild", povodom susreta grčkog premijera i ruskog predsednika u Moskvi postavlja pitanje da li je tu reč o aktu protiv kancelara Angele Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: