Protest prosvetara u Kruševcu

Kruševačka USPR održaće danas protest zbog pritiska na štrajkače i smanjenja februarske plate onima koji su držali skraćene časove.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

00:36

Default images
ilustracija: Tanjug

"Protest smo nazvali Veliki javni roditeljski sastanak jer smo zbog smanjivanja zarada radikalizovali štrajk i nećemoprisustvovati odeljenskim i nastavničkim većima, a takođe hoćemo roditeljima da kazemo šta nam se dešava", kazao je Beti predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović.

On je podsetio da protest nije održan prošlog ponedeljka, jer su se direktori kruševačkih osnovnih i srednjih škola dogovorili da neće smanjivati plate bez dodatnog pojašnjenja iz Ministartsva prosvete, ali da su to ipak sredinom prošle nedelje učinili.

U tom gradu su skoro sve škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Kruševačkim prosvetarima plate su za devet dana februara smanjene za 2.500 do 3.000, a procena je da će za ceo mesec umanjenje iznositi osam do devet hiljada dinara.

Prema Marjanovićevim rečima, Unija organizuje protest kako bi poručila da je štrajk legitiman način borbe za radnička prava, te da bi se čuo glas prosvetara na koje, kako je ocenio, pritisak vrše i ministar prosvete i direktori škola.

Marjanović je naveo da ministar Srđan Verbić pritisak vrši smanjivanjem zarada, a direktori tako što zaposlene nagovaraju da prekinu štrajk da im ne bi bile smanjene aprilske plate.

Marjanović, koji je i član Predsedništva Unije sindika prosvetnih radnika Srbije, podsetio je da taj sindikat insistira da se problem što pre reši, jer štrajk traje već pet meseci.

Na sutrašnjem protestu bi trebalo da budu prosvetari iz celog Rasinskog okruga, a doći će i članovi Predsedništva Unije iz Beograda, Čačka, Zrenjanina. U Rasinskom okrugu skraćene časove drži tridesetak škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: