"Nema posebnih psihičkih testova"

Ova tragedija je za nas velika enigma i ne postoje bezbednosni sistemi koji su mogli da spreče ovakav sled događaja, rekao je direktor Lufthanze Karsten Spor.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

14:59

Default images
Foto: Beta, AP

Govoreći nakon saznanja o tome da je kopilot najverovatnije namerno oborio letelicu, Spor je rekao da će, bez obzira na to, svi sistemi selekcije i provere osoblja proći kroz temeljnu reviziju. Kako je rekao, letačko osoblje prolazi kroz obavezne godišnje lekarske preglede, ali ne i obavezne psihološke provere.

"Svi u kompaniji smo duboko šokirani i ostali smo bez teksta nakon ovih saznanja. Nismo mogli ni da zamislimo da bi situacija mogla da postane još gora. Ovo je svakako najužasniji događaj u istoriji kompanije", rekao je prvi čovek "Lufthanze".

Spor je objasnio da je moguće da pilot ostane zaključan van kokpita i naveo da je to posledica bezbednosnih protokola. Takođe, istakao je da pilot nije prekršio nijedan protokol kada je napustio kabinu i prepustio kolegi komande.

"Vrata kokpita su zbog terorističkih pretnji ojačana i ne mogu se otvoriti čak ni naoružanjem. Vrata mogu otvoriti samo piloti korišćenjem šifara koje se ne zapisuju, već se pamte pre svakog leta. Međutim, čak i ta komanda može da bude poništena iz samog kokpita", rekao je Spor.

Pročitajte još: Kako funkcionišu vrata i bezbednosni sistemi u A320.

Spor je naveo i da, za razliku od američke, evropska regulativa ne predviđa obavezu da u kokpitu uvek budu najmanje dve osobe.

Spor je rekao i das vi piloti "Luftahnze" i njenih ćerka kompanija kao što je "Džerman vings" prolaze kroz kontrolu i idu na lekarska testiranja svake godine. Ipak, oni nemaju posebna psihološka testiranja, osim onih koja se podrazumevaju tokom obuke.

"Naše ministarstvo ne traži takva testiranja", rekao je Spor.

Kako je otkrio, kopilot Andreas Lubic imao je "dugu pauzu tokom obuke pre šest godina, ali to nije neuobičajeno".

"On je prošao sva letačka i medicinska testiranja. Bio je sto odsto sposoban za letenje", rekao je Spor.

Direktor nemačke kompanije nije želeo da spekuliše o motivima za ovaj čin i na pitanje o mogućem samoubistvu kopilota rekao je:

"Možemo samo da pretpostavljamo o njegovim motivima. S obzirom na to da se kompanija ponosi svojim bezbednosnim dosijeom, ovo je ogroman šok. Mi svoje osoblje biramo veoma pažljivo", rekao je Spor.

Pročitajte još: Ko je kopilot Andreas Lubic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: