Vučić razgovarao sa Mustafom

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć telefonom s predsednikom Vlade Kosova Isom Mustafom o budućoj saradnji Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.03.2015.

14:04

Default images
Foto: Beta

Tema razgovora bio je i položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je novinarima u pauzi konferenciji u beogradskom hotelu "Kraun plaza" rekao da on i Mustafa imaju drugačiji pogled na svet, na budućnost, na Kosovo, ali da je normalno da razgovaraju.

"Moj posao je da razgovaram i uvek ću da razgovaram sa njim. Kao što mi je uvek drago da razgovaram sa Angelom Merkel, sa Putinom tako mi je normalno da razgovaram sa nekim sa kim to nije tako popularan. Ali, ja ne mogu i ne želim da izgovorim nijednu lošu reč o tome, jer je i moj i njegov posao da rešavamo probleme", rekao je premijer.

Vučić je kazao da je sa Mustafom sinoć razgovarao i o tome kako nastaviti dijalog.

Dijalog dve strane uz posredovanje EU, sada je u zastoju jer kosovska strana traži da se pre otvaranja novih tema u potpunosti sprovedu ranije postignuti dogovori, dok Beograd sada želi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslednji sastanak u Briselu bio je 9. februara kada je postignut dogovor o pravosuđu.

Mogerini: Pozitivan korak

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da treba sprovesti sporazume koji su postignuti u dijalogu i da je pozitivan korak činjenica da su kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali direktne kontakte.

"Nadam se da će se sprovođenje sporazuma okončati i smatram da ćemo imati pozitivne korake u tom smislu. Sama činjenica da premijer Mustafa ima direktno kontakte sa premijerom Vučićem je pozitivan korak", rekla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mustafom.

"Ako vidite gde smo bili pre nekoliko godina i gde smo danas, onda je rezultat pozitivan, ali ima jos mnogo toga da se radi. Znam da je deo sprovođenja sporazuma najteži, ali sam uverena da će se dijalog nastavi", rekla je ona, ističući da je dobro što je počelo sprovođenje sporazum za provosuđe.

Mogerini je naglasila da očekuje da Skupština Kosova ima dvotrećinsku većinu za usvajanja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

"Nećemo spekulisati o tome, ali želim da Skupština Kosova to usvoji", rekla je visoka predstavnica EU.

Na pitanje novinara da li će EU usloviti Srbiju da na kraju procesa dialoga prizna Kosovo, Mogerini je odgovorila:

"Mislim da kada dođemo kod integracija u EU, imaćemo više političkih uslova. EU je za to da Kosovo i Srbija budu zajedno u EU. Mi smo za to da se što više sarađuje između sebe, znači, da je simbol Evrope princip podele interesa i za sve strane ima dodatne vrednosti".

"Mislim da treba sarađivati i videla sam dva premijera u februaru i vidim da sarađaju zajedno. Ponekad ima tenzija i to je normalno, ali vidim dijalog kao pozitivnu stvar. Dialog nosi sa sobom progres za stanovnike Kosova", zaključila je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da će "ova godina će biti značajna za Kosovo i EU i tokom leta ćemo, najverovatnije, potpisati Sporazum o stabilizaciju i asocijaciju, kako bi poboljšali sve oblasti života".

Ona je navela da je očekuje i rad na liberalizaciji viza za Kosovo i da čeka izveštaj o progresu za viznu liberalizaciju.

"Politički mi imamo volju da napredujemo, ali treba nam solidna tehnicka podrška. Znam koliko je za Kosovo vredna liberalizacija viza i ja ću vam pomoći u tome i ostalim izazovima. Migracije, ekstremizam i sve ostalo, činićemo da suzbijamo zajedno i očekujem dobre rezultate, posebno za građane", rekla je Mogerini.

Mustafa je kazao da Kosovo želi da što više bude prisutno u EU i da EU bude što više prisutna na Kosovu.

"Kosovo želi da ima dobru saradnju sa Srbijom i ja sam juče razgovarao sa premijerom Vučicem kako bi direktnim kontaktima resavali sve probleme", rekao je Mustafa.

On je zahvalio Mogerini za njen veliki doprinos u sporazumu o pravosuđa i podsetio da je juče objavljen konkurs za popunjavanje mesta u pravosudnom sistemu na Kosovu, što je rezultat i sporazuma iz Brisela.

"Mi kao Kosovo dajemo podršku za formiranje Specijanog suda (za ratne zločine) i Kosovo nema čega da se boji, pa ni svoje prošlosti", kazao je Mustafa.

On je naveo da je Mogerini obavestio o planu i programu vlade Kosova i nameri da probleme pokušaju da reše reformama, naglašavajući da je želja da se ubrza proces vizne liberalizacija, kako bi građani Kosova mogli slobodno da putuju.

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini posetiće sutra Beograd, prvi put u tom svojstvu, a, kako se očekuje, glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Mogerinijevu će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: