Nedelja, 08.03.2015.

21:56

Zemljotres pogodio Srbiju

U celoj Srbiji osetio se zemljotres koji se dogodio u 21:47, sa epicentrom u Kosjeriću, magnitude 4,6 jedinica Rihterove skale. Potres trajao tridesetak sekundi

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Arhiva

Zemljotres se dogodio na dubini od oko 5 kilometara, navodi Republički seizmološki zavod. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres jačine 4,6 jedinica Rihterove skale, čiji je epicentar bio u selu Mrčići kod Kosjerića, trajao je oko 30 sekundi, rekao je predsednik opštine Milijan Stojanić.

Stojanić je za B92 rekao da za sada osim pukotina na starijim građevinama nisu primećena veća oštećenja.

"Zemljotres je bio jakog intenziteta, trajao je oko 30 sekundi i predhodio mu je jak prasak pre udara. Za sada nema informacija da je naneta materijalna šteta na objektima, ali smo odmah smo aktivirali. Štab za vanredne situacije, policiju i vatrogasce, pa ćemo više informacija u toku narednog dana", rekao je Stojanić Tanjugu.

Od zemljotresa ove magnitude moguća su oštećenja na objektima kao što su rušenje dimnjaka i crepova i pojava manjih pukotina na nosećim zidovima, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Prema prvim informacijama, zemljotres se dogodio 19 kilometara južno od Valjeva, a potres se najviše osetio u zapadnom delu Srbije.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić rekao je Tanjugu da će sutra svakako videti stanje na terenu, odnosno da li je eventualno bilo nekih oštećenja na objektima.

MUP je saopštio da, prema prvim informacijama, nema prijavljene štete i da je provera na terenu u toku.

Kako javljaju čitaoci sajta B92, zemljotres se osetio i u Beogradu, Novom Sadu, Lazarevcu, Vrnjačkoj Banji, Šapci i drugim gradovima. Čitaoci navode i da ima štete na kućama u selima blizu epicentra.

Zemljotres manjeg intenziteta, magnitude 2,7 jedinica Rihterove skale, registrovan je pre tri dana, takođe u Kosjeriću. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: