"Žele da sklone temu iz javnosti"

Nijedna politička garnitura nije htela da reši pitanje klubova, a ispostavilo se da je ta tema nedodirljiva, kaže za Kažiprst Vesna Mališić, urednica NIN-a.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

16:31

Default images
Foto: Starsport

Ona smatra da je takva situacija dovela do toga da neko može da "skine" mikrofon ekipi emisije "Reporter", ali i do toga da se vodi kampanja protiv B92 i Insajdera.

"Ispostavilo se da postoje teme koje su nedodirljive, opasnije od svih tema za koje bismo pretpostavili da su teme visokog rizika", kaže Vesna Mališić.

Sagovornica Kažiprsta kaže da nijedna garnitura na vlasti nije smela da razreši pitanje klubova, političara u upravama, veze između klubova i kriminalnih grupa i veze navijačkih grupa sa kriminalom.

"Niko ne želi da se konfrontira, ne žele sukob sa navijačima i upravama. Sa jedne strane, to je i zato što je to baza na koju svi računaju na izborima", kaže Vesna Mališić. Povodom prašine koju je podigla emisija "Reporter", koja se bavila nezakonitim poslovanjem dva najveća kluba u Srbiji i svega što se nakon te emisije dogodilo, Vesna Mališić kaže.

"Potpuno je jasno da ta tema pokušava da se skloni iz javnosti, zastrašivanjem. Naročito ako znamo da je Brankica Stanković dobila obezbeđenje kada je radila Insajder, u kome je se bavila navijačima i upravama klubova. Ovde se na dnevni red postavlja novinar, a ne tema o kojoj priča i poslednjih dana je napravljena ta vrsta inverzije. Istog trenutka je počela priča da je ona napala drugog novinara. Čak i da Brankica Stanković jeste neadekvatno reagovala, to može da bude druga tema, ali ne i da 'prekrije' temu koju je otvorio Reporter", kaže Vesna Mališić.

Ona smatra da se u Srbiji stvara veoma opasna atmosfera u kojoj se novinari pretvaraju u neprijatelje.

"Novinari se veštački guraju u razne grupacije i postaju tema. Unutar medijskog prostora prave se grupacije onih koji su za 'vladu i pravilnu stvar' i oni koji su 'kočničari i neprijatelji'. To je jeziva atmosfera", kaže ona.

Zbog toga, smatra urednica NIN-a, novinari se plaše da pokreću teme i postavlljaju pitanja.

"Naša profesija samu sebe ukida ako ne postavlja pitanja. Društvo ne može da ide napred ako ne postavlja pitanja koja su pod embargom - političkim, navijačkim, bilo kakvim. Naš prostor je istina i istraživanje, a kako ćemo istraživati ako novinari doživljavaju ovakvu sudbinu", kaže ona.

Čelnici Zvezde pokušavaju da diskredituju novinare

B92 je danas zatražio od MUP-a da javno saopšti zašto je Brankici Stanković dodeljeno obezbeđenje.

Povod je najnoviji istup čelnika Crvene zvezde, koji činjenicu da urednica Insajdera živi pod konstantnim obezbeđenjam pokušava da iskoristi za diskreditaciju novinara.

Istovremeno, čelnici Zvezde na proslavi godišnjice kluba nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara Reportera, iako su i pre emitovanja počeli kampanju protiv emisjije i novinara ove redakcije.

Predstavnici fudbalskih klubova Zvezde i Partizana nastavili su napade na ekipu Insajdera.

U sinoć emitovanoj emisiji "Teška reč" na televiziji Pink, Nebojša Čović, član uprave Zvezde, nekoliko puta je doveo u pitanje i opravdanost policijskog obezbeđenja pod kojim Brankica Stanković živi već šestu godinu.

Čović je između ostalog postavio pitanja: "Zašto urednica Insajdera Brankica Stanković ima obezbeđenje? Zašto nju obezbeđuje SAJ? Zašto to niko ne prokomentariše iz Vlade? Ko to plaća?"

Takođe, Čović je rekao: "Kaže - čovek kupio snajper. Pa onda mi pitamo - gde je taj čovek? Pa pobegao. I onda zbog toga dobiješ obezbeđenje...“

Podsećamo da postoje službene beleške MUP-a i Tužilaštva u kojima su navedena saznanja o tome da je kupljen snajper za likvidaciju novinarke Brankice Stanković, a da iza toga stoji jedan okrivljeni organizator kriminalne grupe.

Autorki Insajdera obezbeđenje je dodeljeno u vreme emitovanja serijala "Nemoć države" koji se bavio kriminalnim radnjama pojedinih vođa navijačkih grupa Zvezde i Partizana i izostankom procesuiranja, iako je protiv njih podneto više od stotinu krivičnih prijava.

Navijači su tada sa stadiona pretili autorki Insajdera izvikujući "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

B92 je tražio od MUP-a da javno saopšti zašto je Brankica Stanković pod policijskom zaštitom 24 sata dnevno, gotovo šest godina, s obzirom na to da je odluku o tome donela policija na osnovu bezbednosnih procena.

U FK Crvena zvezda niko nije želeo da odgovara na pitanja novinara B92. Nebojša Čović napustio je prostorije kluba odmah posle svečanog dela, a na telefonski poziv kratko je rekao da je već otišao i da je na sastanku, nakon čega je spustio slušalicu.

Prekjuče pre emitovanja emisjije Reportrer fubalski klub Crvena zvezda izdao je saopštenje u kome poziva navijače da dođu na sledeću utakmicu i pokažu šta misle o klubu nakon, citiramo, "pokušaja rušenja kluba".

Ni ovoga puta nisu odgovorili na naša pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: