Nikolić dodeljuje 88 ordena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 5. februara ukaze o odlikovanju 88 ličnosti i institucija povodom 15. februara Dana državnosti.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

23:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti odlikovani su profesori lingvistike Noam Čomski, iz Sjedinjenih Američkih Država Sretenjskim ordenom drugog stepena i Ivan Klajn Sretenjskim ordenom trećeg stepena i direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Miomir Korać Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama odlikovan je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Srbije odlikovani su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Žandarmerija, Antiteroristička jedinica.

Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih.

Dejan Lazarević, je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

Predsednik je potpisao i ukaz o odlikovanju penzionisane profesorke međunarodnog prava Smilje Avramov Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

Za nročite zasluge za Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti odlikovane su profesor Milan Raspopović Sretenjskim ordenom trećeg stepena, Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću Sretenjskim ordenom drugog stepena i Građevinska tehnička škola u Beogradu zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

Kliničko bolnički centar Zvezdara, u Beogradu, je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su novinar Slavoljub Đukić, arhitekta i grafički dizajner Radomir Vuković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice Slobodan Marković.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i glumci Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić i Milena Dravić, a posthumno je ovom medaljom odlikovan i glumac Borivoje Bora Todorović.

Istom medaljom odlikovan je i Miroslav Milošević.

Zatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i kompozitor i dirigent Vojislav Bubiša Simić, kompozitori Vojkan Borisavljević, Milutin Popović Zahar i Zoran Simjanović.

Među odlikovanima je i pevač Đorđe Marjanović koji je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije odlikovani su počasni konzul Srbije u Nju Orleansu Gregorij Rusović i počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su Luiz Miler iz Velike Britanije zlatnom medaljom. Za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja odlikovani su Konstantin Kosačov iz Rusije i Valerij Rjazanskij takođe iz Rusije.

Srebrnom medaljom za za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su dramski umetnik iz Rusije Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, je odlikovan srebrnom medaljom i prevodilac za grčki jezik Gaga Rosić.

Odlikovane sportske organizacije su Vaterpolo savez Srbije koji je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, dok je fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

Ćezare Vismar, iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: