Vals: 1.400 džihadista u Francuskoj

Skoro 1.400 osoba koje žive u Francuskoj priključile su se džihadistima u Siriji i Iraku ili nameravaju da to učine, izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

14:20

Default images
Foto: Beta/AP

On je dodao da je blizu 70 francuskih građana poginulo je u redovim terorista.

Najnoviji podaci predstavljaju veliki skok u odnosu na podatke iz sredine decembra, kada je rečeno da je 1.200 njih otišlo ili planira da ode da se bori zajedno sa džihadistima, podseća francuska novinska agencija.

Vals je rekao da je u trenutku kada je preuzeo dužnost predsednika vlade, sredinom 2012, takvih osoba bilo oko 30.

Dvojica braće, Šerif i Said Kuaši, najverovatnije su bili među onima koji su napustili Francusku radi obučavanja "ubijanju i sejanju terora", a Vals kaže da Amed Kulibali koji je prošlog petka napao jevrejsku prodavnicu u Parizu nikada nije bio na takvoj obuci.

"On nije bio na radaru obaveštajnih službi", rekao je francuski premijer.

Braća Kuaši ubila su prošle srede 12 saradnika francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" (Charlie Hebdo).

Francuske vlasti prošlog meseca saopštile su da su razbile približno deset mreža koje šalju ljude u borbe u Iraku i Siriji.

Iz Francuske i Belgije potiče najveći broj dobrovoljaca džihadističke grupe "Islamska država", koja je osvojila velike delove Sirije i Iraka, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: