"Koliko se koja Vlada zadužila?"

Poslanici vlasti i opozicije u Skupštini Srbije u delu sednice određenom za poslanička pitanja razmenjivali su optužbe o zaduženjima bivše i sadašnje Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

10:08

Default images

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović pitao je Vladu Srbije šta će uraditi da bi prekinula enormno zaduživanje zemlje. Sa druge strane šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić zatražio od Vlade da kaže za koliko je Srbiju zadužila vlada Mirka Cvetkovića koju je predvodila DS.

U delu sednice Skupštine Srbije kada poslanici postavljaju pitanja, Veselinović je kazao da je od dolaska SNS na vlast zaduženost porasla za 7,5 milijardi evra, odnosno da je dostigla iznos veći od 22 milijarde evra što je, naveo je, rekordna zaduženost koju je proizvela ova vlada.

Kako je kazao, ukupan dug Srbije na dan 31. novembra 2014. prema izveštaju Uprave za javni dug iznosi 22,7 milijardi evra, odnosno 28,2 milijardi dolara.

To je rekordna zaduženost Srbije u njenoj istoriji, najveća zaduženost od 2000. godine, kaže Veselinović navodeći da je prema izveštaju Uprave za javni dug, 2000. godine zaduženost bila 14, milijardi evra, a da je gotovo ista zaduženost bila i na kraju 2011. godine - 14,8 milijardi evra.

Prema izveštaju Uprave za javni dug, naveo je Veselinović, učešće javnog duga u bruto društvenom proizvodu 2011. bilo je 45 odsto, a na kraju novembra 2014. godine je 69,2 odsto BDP-a.

“Javni dug Srbije porastao je za neverovantnih 24 odsto, i premašio zakonski dozvoljen maksimalni nivo“, dodao je Veselinović.

Šef poslanickce grupe SNS Zoran Babić pitao je Vladu i ministra finansija Dušana Vujovića za koliko je našu državu zadužila vlada Mirka Cvetkovića, koji krediti su uzeti, pod kojim uslovima, koliko će naredne budžete i za 2015, i 2016. godinu , i mnoge buduće godine opteretiti ti ti krediti, kao i kod kojih finansijskih institucija se zaduživalo i za koje projekte.

On je upitao za koje projekte je vlada Mirka Cvetkovića uzimala kredite ako znamo da je Koridor 10 Skadar na Bojani i gde su završila ta sredstva, navodeći da za kordor 11 nije završena eksproprijacija i plaćani su orgromni penali i prema Azerbejdžanu i prema drugima.

“Koliko penala je platila i zadužila državu vlada Mirka Cvetkovića? Koje nove vrednosti smo imali za četiri godine? Znam da bi voleleli da imamo kolektivnu amneziju“, poručio je Babić.

Pitao je ministra finansija i šta je sa javnim preduzećima i koliko su građane koštale firme u restrukturiranju koje su zbog nestručnosti bivšeg režima gurane u restrukturiranje, i koliko se vlada koju je predvodila DS zadužila da bi povećala plate 2008. samo da bi dobila izbore i došla na vlast.

Dodao je da su zaduživanjem servisiraju dugovi koje je napravila vlada MIrka Cvetkovića zbog čega su i smanjene plate i penzije jer je prošlost pojela budućnost.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov kaže da je nedavno u parlament stigao predlog zakona o prezumanju obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i njihovo pretvaranje u javni dug zbog čega će se do kraja godine raditi rebalans budžeta.

Obavezaćemo se, kad zakon bude usvojen, da polovinu tog novog duga isplatimo do kraja 2014. i drugu polovinu do 31. marta 2015, kazala je Jerkov i upitala odakle nama sredstva da vratimo te dugove Er Srbije.

“Koliko će da nas ugovor sa Etihadom do kraja košta? Pitam da li ćemo mi na kraju platiti i taj ugovor, koliko će na kraju Sbiju da košta ugovor sa Etihadom“, pitala je Jerkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: